Policija odbacuje optužbe mirovnjaka o protupravnom privođenju prosvjednika

Privođenjem sedmero maskiranih antiratnih prosvjednika pred Filozofskim fakultetom policija je jučer "otišla predaleko i povrijedila prava prosvjednika, smatraju mirovni aktivisti, dok u policiji tvrde da su željeli zaštititi građane koji "u nemirna vremena na ulicama ne žele gledati maskirana lica".

Sedam prosvjednika maskiranih maramama i kapama s prorezima za oči, sinoć oko 18 sati izdvojeno je iz skupine koja je od Filozofskog fakulteta željela krenuti prema američkom Veleposlanstvu u središtu grada i odvedeno u policijsku postaju.

Policija je izvijestila da su uhićeni nakon što su se oglušili na zapovijed da skinu maske, te da su nakon "prekršajne obrade" pušteni iz postaje.

Po riječima jedne od uhićenih prosvjednica Vesne Janković, dugogodišnje nevladine aktivistice i bivše voditeljice zagrebačkog ureda GONG-a, policija je nepravilno reagirala i nakon uhićenja, u prostorijama osme zagrebačke policijske postaje.

Policajci su maltretirali neke od uhićenih i prijetili im da će u postaji ostati cijelu noć, do početka rada Prekršajnog suda, tvrdi ona.

Kaže da se odnos policije promijenio tek nakon intervencije roditelja dvoje uhićenih maloljetnika i novinara, te dolaska djelatnika policijskog Odjela za zakonitost postupanja. Uhićene prosvjednike potom su pregledali liječnici Hitne pomoći, kako bi utvrdili ima li ozlijeđenih, nakon čega su oko 1 sat ujutro pušteni kućama, kaže Janković.

Još uvijek joj, kaže, nije poznato za što je prijavljena, no najavljuje da će sa cijelim slučajem upoznati odvjetnike.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da na samom prosvjedu nije bila maskirana, ali da je lice iz solidarnosti zamotala u maramu kad je policija nasrnula na prosvjednike i počela ih privoditi.

Odgovarajući na optužbe zamjenik glasnogovornice zagrebačke policije Davor Tor ističe kako do sada Odjel za kontrolu zakonitosti postupanja nije utvrdio nikakve nepravilnosti prilikom privođenja ili boravka uhićenih u postaji.

Svi koji misle suprotno mogu se i sami obratiti tom Odjelu i iznijeti svoje primjedbe, dodao je.

Ističe kako je do cijelog slučaja došlo samo zato što nekolicina prosvjednika nije željela skinuti maske, pa ih policija takve nije mogla pustiti da hodaju ulicama.

"Maskirane osobe uznemiravaju građane i ulijevaju im osjećaj nesigurnosti", rekao je Tor, dodajući da je taj incident "upropastio, inače lijep i miran antiratni skup".Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara