Policija poslala upozorenje građanima, online prevara ima sve više

Policija poslala upozorenje građanima, online prevara ima sve više
Ilustracija: 123rf

POLICIJA bilježi stalni porast računalnih prevara, koje postaju sve kreativnije i uvjerljivije, istaknuto je u srijedu u Ravnateljstvu policije, u povodu Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti.

"U prvih devet mjeseci zabilježili smo rast računalnih prevara od 10 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U većini prijavljenih slučajeva riječ je o tzv. CEO ili direktorskim prevarama u kojima lažni direktor putem elektronske pošte šalje upute računovodstvu tvrtke odabrane kao meta napada da prebaci novac na drugi račun, a sve više se prijavljuju i tzv. nigerijski prinčevi koji od naivnih građana traže uplatu pozamašnih svota", kazao je voditelj kibernetičke sigurnosti u Ravnateljstvu policije Renato Grgurić.

Budući da je riječ o počiniteljima iz afričkih zemalja, policiji je do njih teže doći zbog otežane razmjene podataka s policijskim službama tih zemalja, dok je razmjena podataka sa zemljama Europske unije putem Europola i više nego dobra, ističu u policiji.

U Ravnateljstvu policije naglašavaju da su oblici internetskih prevara sve kreativniji i uvjerljiviji pa je samim time i znatno teže doći do počinitelja te pozivaju građane na dodatni oprez. Građanima se savjetuje posebna pažnja prilikom davanja i razmjenjivanja osobnih podataka putem društvenih mreža te da online plaćanje obavljaju isključivo preko sigurnih internetskih stranica, koristeći sigurne načine povezivanja na internet.

"Svaku sumnju na pokušaj prevare treba odmah prijaviti policiji", zaključio je Grgurić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara