Policija potvrdila: U sklopu afere SMS otkrivena su i druga kaznena djela

Policija potvrdila: U sklopu afere SMS otkrivena su i druga kaznena djela
Foto: Pixsell/Davor Javorovic

RAVNATELJSTVO policije potvrdilo je da su u sklopu istraživanja afere SMS otkrivena druga kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka, ali zbog tajnosti izvida ne može iznijeti više detalja pa su bez potvrde ostali medijski navodi po kojima je zbog tih nedjela u svojstvu osumnjičenika ispitan zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik sabora Milijan Brkić.

Prema medijskim navodima, Brkić je prije dva dana ispitan u svojstvu osumnjičenika jer je presretao poštu svoje žene, koristeći usluge bivšeg MUP-ovog informatičara Franje Varge optuženoga u "aferi SMS".

Afera SMS

Uz Brkića je pisanju medija u istom slučaju osumnjičen i njegov brat Jozo, a do tih je saznanja policija navodno došla tijekom pretraga računala i dokumentacije izuzete u slučaju protiv Varge i bivšeg vozača ministra poljoprivrede i Brkićeva kuma Blaža Curića, koje Uskok u "aferi SMS" tereti zbog sprječavanja dokazivanja i pomaganja u tome nedjelu.

"Tijekom provođenja navedenog kriminalističkog istraživanja policijski su službenici, pored ranije navedenih kaznenih djela, utvrdili postojanje osnova sumnje da su počinjena i druga kaznena djela, koja se gone po službenoj dužnosti, i to iz domene kaznenih djela protiv računalnih sustava, programa i podataka, na štetu više osoba”, kažu u policiji.  Napominju i da zbog tajnosti izvida nisu u mogućnosti iznositi više detalja te da se kriminalističko istraživanje nastavlja.

Nakon podizanja optužnice u aferi SMS Brkić je u veljači izjavio da "na žalost mnogih dušobrižnika" on nije obuhvaćen niti spomenut u optužnici protiv Varge i Curića koju je optužno vijeće osječkog Županijskog suda potvrdilo 18. ožujka, a oni su po sili zakona nakon šest mjeseci izašli iz istražnog zatvora.

Odbacivanje optužbi

Vargu i Curića Uskok tereti zbog sprječavanja dokazivanja i pomaganja u tome nedjelu. Varga je, po tvrdnjama Tužiteljstva, izrađivao lažne SMS-ove među ostalima i za Zdravka Mamića, a Curić ga je navodno u rujnu prošle godine telefonom upozorio da se protiv njega vodi kriminalističko istraživanje.

Nakon otkrivanja ove afere mediji su tvrdili da su Vargine usluge koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te zamjenik predsjednika HDZ-a i Curićev kum, potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, koji su takve optužbe odbacili.

Krajem studenoga u medijima su objavljeni detalji Vargina istražnog iskaza u kojem osim o svom odnosu s Mamićem govori i o suradnji s Karamarkom, Brkićem, bivšim savjetnikom predsjednice Republike Vladom Galićem, ali i nekadašnjim vlasnikom Agrokora Ivicom Todorićem. I Todorić je također, uz Brkića i Karamarka, ispitan u ovoj istrazi zbog sumnje da je Varga povezan s SMS prepiskom skupine "Borg".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara