Policija privela Vargu, odveli ga na ispitivanje

Policija privela Vargu, odveli ga na ispitivanje
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

POLICIJA je jutros upala u obiteljsku kuću Franje Varge u Belišću, gdje vrši pretragu.

Policija je nešto prije 13 sati privela Vargu i odvela ga na ispitivanje, javlja N1

Nakon što su završili s pretragom njegove obiteljske kuće, policija je Vargu sprovela u osječki PNUSKOK gdje će ga ispitati u svojstvu osumnjičenika. 

Policija objavila zašto su pretraživali Varginu kuću

"Policijski službenici Ravnateljstva policije, temeljem naloga nadležnog Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu, provode kriminalističko istraživanje nad hrvatskim državljaninom starim 37 godina zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela „Odavanje službene tajne“ iz članka 300. Kaznenog zakona i „Povreda tajnosti postupka“ iz članka 307. Kaznenog zakona.

Sumnja se da je 37-godišnjak tijekom ožujka i travnja ove godine drugim osobama neovlašteno ustupio podatke iz istraživanja koje se protiv njega i drugih osumnjičenika provodi, a koje istraživanje je Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku proglasilo tajnim.

Navedeni 37-godišnjak nazočio je tijekom jutra pretrazi obiteljske kuće u Belišću koju po nalogu nadležnog suda u Osijeku pretražuju policijski službenici.

Po završetku kriminalističkog istraživanja o rezultatima provedenih radnji bit će obaviješteno nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu", objavila je policija.

Tražio da se špijunira šefa policije?

Nacional je u broju od utorka objavio da je u ožujku prošle godine Blaž Curić, suborac, prijatelj i kum Milijana Brkića, potpredsjednika sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a, zatražio od informatičkog stručnjaka Franje Varge, ključnog protagonista afere SMS, da nadzire elektronsku poštu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

Priča tu ne staje. Varga je, kako piše isti tjednik, nedavno izjavio kako ga je Brkić nagovarao da nadzire Plenkovića.

Varga na to navodno nije pristao. "Jedno su žene i intimne prijateljice, a drugo je državni vrh koji je pod paskom SOA-e i ostalom zaštitom", objavio je Nacional.

Varga je spreman sve ispričati?

Istovremeno policija je u utorak ponovno krenula u pretres Vargine kuće u Belišću zbog, kako se doznaje, odavanja službene tajne i povreda tajnosti postupka.

Glasnogovornik osječkog Županijskog suda Miroslav Rožac potvrdio je da je sud izdao nalog za pretragu na zahtjev tužiteljstva.

Varga je medijima prošlog tjedna izjavio da je "zatražio sastanak u Državnom odvjetništvu", kako bi rekao tko mu je dao SMS-ove za koje ga se tereti. Prema medijskim napisima u ponedjeljak je, po dolasku u osječko Županijsko državno odvjetništvo kazao kako je došao "po svoju opremu", dok je njegov odvjetnik Mario Poljak medijima izjavio da je "kasno dobio obavijest o sastanku pa nije stigao doći iz Zagreba".

USKOK je baš jučer izvijestio kako je s osumnjičenikom u tzv. aferi SMS, bivšim policijskim informatičarom Franjom Vargom koji je i nakon potvrđivanja optužnice javno iskazivao namjeru da ovom Uredu iznese razna saznanja, za ponedjeljak bio zakazan razgovor na koji je Varga, suprotno dogovoru, došao bez branitelja te samo ponovno najavio da je voljan razgovarati i iznijeti razna saznanja.

U priopćenju za javnost tužiteljstvo ističe da je tijekom istrage, na temelju koje je protiv Franje Varge podignuta optužnica koja je i potvrđena, "imenovani pet puta pristupao iznošenju obrane, od čega tri puta na vlastiti zahtjev", a "od ta tri puta, u dva navrata nije htio iskazivati".

Budući da je i nakon potvrđivanja optužnice Varga javno iskazivao namjeru da iznese razna saznanja, između ostalog i o onom što mu se stavlja na teret u kaznenom postupku, Uskok napominje da je s Vargom "zakazan razgovor na koji je, sukladno dogovoru, trebao pristupiti sa svojim braniteljem".

Međutim, suprotno dogovoru, na razgovor je došao bez branitelja te je samo ponovno najavio da je voljan razgovarati i iznijeti razna saznanja.

Brkić i ekipa preko Varge špijunirali žene?

Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo ranije je izvijestilo da temeljem teksta objavljenog u tjedniku Nacional od 30. travnja 2019. ''Transkripti o špijuniranju'', poduzima potrebne radnje te je naložilo provođenje izvida policiji zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela odavanja službene tajne i povrede tajnosti postupka.

Nacional je tada objavio kako je otkrio tko su, uz bivšu Brkićevu suprugu, još dvije od ukupno četiri osobe za čije su špijuniranje, odnosno presretanje mobilne komunikacije navodno osumnjičeni Milijan Brkić, njegov brat Jozo Brkić, kum Blaž Curić te bivši MUP-ov informatičar Franjo Varga.

Brkić je do sada odbacivao sve optužbe nakon što ga je policija ispitala u svojstvu osumnjičenika te kazneno prijavila zbog kaznenih djela protiv računalnih sustava, programa i podataka na štetu više osoba, odnosno da je presretao poštu svoje bivše supruge, koristeći usluge bivšeg MUP-ovog informatičara Varge optuženoga u aferi SMS, također kazneno prijavljenog u ovom slučaju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara