Policija: Sliška ubio profesionalac, traga se za BMW-om

UBOJSTVO Marka Sliška vjerojatno je pripremano i profesionalno izvedeno, izjavio je ravnatelj policije Ranko Ostojić.Traga se za BMW-om koji je u vrijeme ubojstva viđen blizu mjesta događaja.

´Nije isključeno da je pozadina ubojstva Marka Sliška mafijaški obračun. Sve mogućnosti su otvorene i bilo bi neozbiljno i sa kriminalističkog stajališta neodgovorno u početnoj fazi kriminalističke obrade i istrage isključiti da je riječ o mogućem mafijaškom obračunu´, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare načelnik Ureda načelnika zagrebačke policije Krunoslav Borovec.

Načelnik Odjela općeg kriminaliteta Željko Prša je pak sinoć na mjestu ubojstva, ispred hotela ´Sliško´ kraj zagrebačkog Autobusnog kolodvora, izjavio da se ubojstvo za sada ne povezuje s obračunom u zagrebačkom kriminalnom miljeu.

Borovec je tu nepodudarnost objasnio ´vjerojatnim nesporazumom u komunikaciji´.

Marka Sliška, brata pretprošle godine ubijenog Vjeke Sliška, jučer je oko 18,15 sati u Bunićevoj ulici ispred njegovog hotela ´Sliško´ iz vatrenog oružja ubio nepoznat počinitelj.Borovec nije iznio nove pojedinosti o ubojstvu, opravdavajući to interesima kriminalističke obrade i istrage, pa su tako bez odgovora ostala brojna novinarska pitanja.

Nije želio odgovoriti iz kojega je oružja i s koje udaljenosti ubijen Marko Sliško, niti je li ubojica bio sam ili je više osoba sudjelovalo u zločinu.

Novinari nisu mogli doznati ni s koliko je metaka pogođen Sliško, je li bio naoružan i da li je ubijen pri ulasku ili izlasku iz svog automobila.

No, iz MUP-a se doznaje da je ubijen iz neposredne blizine u trenutku kad je izašao iz vozila.

Borovec je potvrdio je napis iz jednih dnevnih novina da je policiji ´operativno interesantan´ sivi ili srebrni BMW koji je u vrijeme ubojstva viđen blizu mjesta događaja. Dodao je da se za tim automobilom traga, no da to ne znači da je povezan s ubojstvom, već da je možda riječ o očevicima.

Kazao je da bi danas u Zavodu za sudsku medicinu trebala biti završena obdukcija, dodavši da su u tijeku i brojna vještačenja.

Policija je, po njegovim riječima, na mjestu ubojstva pronašla brojne tragove i dokaze koji bi trebali pomoći u rasvjetljavanju slučaja.

Borovec je kazao da Marko Sliško nije tražio policijsku zaštitu, niti je policiji prijavio ikakve prijetnje. Nakon njegova ubojstva zaštitu nije zatražila ni njegova obitelj.

Kazao je da za sada nitko nije priveden ni uhićen, te da je policija razgovarala s osobama koje bi mogle imati korisne informacije. Nije želio otkriti njihova imena, no rekao je da se još nije razgovaralo s Draženom Golemovićem koji se lani oženio sa udovicom njegovog ubijenog brata Vjeke, a s kojim se sudio zbog klevete.

Nakon ubojstva Vjeke u ožujku 2001. u središtu Zagreba na Cvjetnom trgu, Marko Sliško se sudski sporio s Danijelom Sliško oko bratove ostavštine.

Ostojić: M.Sliško nije tražio policijsku zaštitu

Ravnatelj policije Ranko Ostojić izjavio je za Radio 101 da po sadašnjem stanju predmeta te načinu izvršenja ubojstva riječ je vjerojatno o pripremanom i profesionalno izvedenom ubojstvu.

´Za definitivan sud o tome treba će još pričekati. Rezultate ne treba očekivati preko noći´, dodao je.

Ostojić je kazao da se M. Sliško kretao unutar zagrebačkog kriminalnog miljea i da je bio svjedok u nekoliko sudskih procesa, još od 1989.

Ravnatelj policije napomenuo je da su mogući i drugi motivi, osim mogućnosti da je Sliško žrtva organiziranog kriminala - od imovinskih odnosa do nekoliko verzija osvete.

Ostojić je ustvrdio da policiju očekuje složena obrada čije trajanje ne može ´predvidjeti´, a o detaljima zločina nije želio govoriti pravdajući to interesima istrage.

Kazao je da je odmah nakon jučerašnjeg ubojstva na području gotovo cijele države policija poduzela niz mjera. ´U sklopu obrade posebno radimo na motivu kao jednom od putokaza budući da je više mogućih motiva. U ovom trenutku radi se paralelno na više pravaca.´

Ostojić je rekao da M. Sliško nije tražio zaštitu, iako je za to imao priliku jer je u posljednjih pola godine na inicijativu policije bio tri puta na obavijesnim razgovorima. ´Ni zadnji put prije manje od mjesec dana kada je bio u zagrebačkoj policiji nije iznio spoznaje da se priprema njegovo ubojstvo.´

Ostojić smatra da Sliško ni sam nije mogao definirati tko bi ga mogao ugroziti, podsjetivši da je u medijima govorio o velikim urotama, ali i mijenjao tvrdnje tko mu i zašto prijeti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara