Policija spriječila napad na sudionike Zagreb Pridea, osmero uhićenih

POLICIJSKI službenici koji danas osiguravaju Zagreb Pride imaju "pune ruke posla". Kako doznajemo iz PU zagrebačke, do sada je zbog izazivanja incidenata privedeno osam, većinom maloljetnih osoba.

Prva osoba je privedena još u 11.55 sati, jer je dijelila letke kojima su se "vrijeđali moralni osjećaji sudionika skupa". S obzirom da pritom kod sebe ta osoba nije imala nikakve dokumente za identifikaciju, privedena je u policijsku stanicu te će protiv nje biti podignuta prekršajna prijava.

Oko 12.42 sati policija je u prolazu Harmica, koji povezuje tržnicu Dolac sa Trgom bana Josipa Jelačića, zamijetila 20-ak osoba, koje su počele bježati. Kako smo ranije javili, prema riječima očevidaca, izgrednici su iz prolaza navodno pokušali baciti "Molotovljeve koktele" na sudionike Zagreb Pridea, a policija je to na vrijeme uočila te spriječila napad.

Tom prilikom je uhićeno pet osoba - tri muške (`89., `89. i `90.) te dvije ženske osobe (`86. i `90.). Policija je kod njih pronašla "više predmeta prikladnih za nanošenje tjelesnih ozljeda". Za boce sa tekućinom koje su pronađene, tek će se analizom pokazati je li riječ, kao što se pretpostavlja, o "Molotovljevim koktelima".

U Praškoj su ulici privedene još dvije osobe (`91. i `88.). Prema informacijama koje smo dobili iz PU zagrebačke, oni su privedeni zbog međusobnog sukoba.

Danas se od 12 do 16 sati u Zagrebu održavala šesta po redu manifestacija Zagreb Pride 2007., s temom prava seksualnih manjina na vidljivost u društvu i izražavanje identiteta bez straha od diskriminacije i zlostavljanja.

Tristotinjak sudionika LGBTIQ (lezbijska, gej, bi, trans i queer) populacije se oko 11.30 sati okupilo na Trgu maršala Tita, a zatim su se preko Masarykove, Tesline i Zrinjevca uputili do središnjeg zagrebačkog trga. Zabavni i glazbeni program je organiziran na Cvjetnom trgu.

Okupljanje je završilo oko 15.15 sati, a posljednji se incident dogodio oko 15.40 sati kad je u Parominskoj ulici napadnuta manja skupina sudionika Pridea. Dvije su osobe lakše ozlijeđene, a Hitna im je liječnička pomoć ukazana na mjestu događaja. Za napadačima, čiji broj još nije poznat, se traga.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara