Policija u Skoplju suzavcem i šok granatama rastjerala prosvjednike protiv novog imena Makedonije

Policija u Skoplju suzavcem i šok granatama rastjerala prosvjednike protiv novog imena Makedonije
Screenshot: rumble

MAKEDONSKA interventna policija upotrijebila je šok granate i suzavac u Skoplju kako bi rastjerala prosvjed protiv dogovora s Grčkom o novom imenu zemlje koji se prometnuo u nasilje.

Neki prosvjednici su bacali kamenje i boce na policiju koja je osiguravala zgradu parlamenta, na što je policija uzvratila, objavila je televizija A1.

Mnoštvo je izvikivalo "Makedonijo, nećemo odustati od tvog imena". Izvikivali su i ime konzervativnog predsjednika Đorgea Ivanova koji je najavio veto na dogovor s Grčkom po kojemu će se zemlja zvati Republika Sjeverna Makedonija. Usto su pjevali domoljubne pjesme.

Ministri vanjskih poslova Grčke i Makedonije potpisali su jučer sporazum o promjeni imena ove bivše jugoslavenske republike u Republika Sjeverna Makedonija.

Povijesni sporazum dogovoren je nakon 27 godina sporenja i dugotrajnih i teških pregovora koji su opterećivali odnose dviju zemalja i kočili pristupanje Makedonije EU-u i NATO-u.

Sporazum moraju odobriti parlamenti dviju zemalja

Sporazum još moraju odobriti parlamenti dviju zemalja i mora proći referendum u Makedoniji.

Grčka javnost se jako protivi sporazumu i gotovo 70 posto Grka su protiv ovoga kompromisa, pokazuje istraživanje lista Proto Thema objavljenog u subotu, a i mnogi Makedonci su protiv promjene imena svoje države koja je stekla neovisnost prije 27 godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara