Policija upala u Hvidru, privedena dva člana udruge i Domagoj Margetić

Policija upala u Hvidru, privedena dva člana udruge i  Domagoj Margetić

POLICIJA je u ponedjeljak navečer upala u prostorije zagrebačke HVIDRA-e te privela novinara Domagoja Margetića, predsjednika podružnice Ivana Pandžu i člana udruge Antu Jurendića.

Kako javljaju iz PU Zagrebačke, policija je  zaprimila nalog Istražnog centra Županijskog suda u Zagrebu kojim se nalaže poduzimanje svih potrebnih koraka u cilju sprječavanja svakog pokusaja objavljivanja u cijelosti ili djelomično zvučnih zapisa, transkripata odnosno iskaza zaštićenog svjedoka pred Tribunalom Haaškog suda u slučaju BIaškić.

Objavljivanje zabranjenog sadržaja Domagoj Margetić je najavio za 9. siječnja 2006. godine u 18:00 sati u "Resistance cIubu" u Zagrebu.

Domagoju Margetiću nalog suda uručen je danas u prijepodnevnim satima od strane Istražnog suda, no on je otkazao prezentaciju zabranjenog sadržaja u "Resistance clubu" i zakazao je u večernjim satima u Slovenskoj 21 u prostorijama HVIDR-e na Črnomercu.

Policiji su u 19:25 sati u Slovenskoj 21, prilikom ulaska u prostor HVIDRA-e, u kojem su se nalazili Domagoj Margetić te 20-ak građana i novinara, dvojica građana pokušala zapriječiti ulaz u prostor.

Nakon upozorenja i izdavanja zapovijedi obojica su se oglušili na zapovijedi, a policija je upotrijebila sredstva prisile te ih vezala.

Domagoj Margetić je bez pružanja otpora priveden u policiju radi utvrđivanja posjedovanja zabranjenog sadržaja u vidu zvučnih zapisa, transkripata i iskaza zaštićenog svjedoka, navodi se u priopćenju PU zagrebačke koje je pristiglo u redakciju Indexa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupak je još uvijek u tijeku.

U Hvidri pak tvrde da su policajci u prostorije udruge upali bez naloga i bez objašnjenja, te da su pritom bez razloga pretukli Pandžu i Jurendića.

Policajci su, tvrde, Pandžu izvukli van, oborili ga na zemlju i svezali mu ruke, udarajući ga nogama, a zatim su to isto učinili i Jurendiću. Nakon toga su ušli u prostorije i uhitili Margetića.

Uvjereni su da je policija prekoračila svoje ovlasti, a kažu da su policajci pri tomu uništavali Hvidrinu imovinu, primjerice plakat generala Ante Gotovine, izvješen pred zgradom, te da su pokušali zaplijeniti i snimke uhićenja.

Članovi HVIDRA-e i "NGO Istina" u Hvidrinim prostorijama u Slovenskoj ulici okupili su se nakon propala pokušaja prikaza Mesićeva svjedočenja u jednom klubu u Mislavovoj ulici, od čega su odustali zbog nazočnosti policije. Tvrde da u Slovenskoj nisu htjeli ništa prikazivati, nego da su se okupili samo da bi "razgovarali o svemu".

Najavljuju da će zbog večerašnjeg događaja tražiti odgovornost policajaca, ali i njihovih nalogodavaca.

Index.hr/Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara