Policija: Uskoro kraj istrage protiv suspendiranog šefa sindikata

Policija: Uskoro kraj istrage protiv suspendiranog šefa sindikata
Foto: Patrik Maček/PIXSELL

ZAMJENIK glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić najavio je danas skori završetak istrage protiv policajca Nikole Kajkića, koji je udaljen iz službe zbog sumnje u tešku povredu službene dužnosti, odnosno lažiranja istrage i dokumenata o ratnim zločinima u Vukovaru.

Odgovarajući na pitanje novinara nakon godišnje vježbe interventne policije, Ćelić nije htio govoriti o detaljima istrage koja se provodi protiv Kajkića.

"Osnivanjem radne skupine, u veljači ove godine, Kajkić je dobio priliku, kao i svi drugi, da sudjeluje i aktivno radi u radnoj skupni sa ciljem pojačavanja intenziteta i kvalitete rada, da što prije dođemo do rezultata odnosno podnošenja kaznene prijave. U vrlo kratkom roku, na osobni zahtjev, kolega Kajkić je odustao od radne skupine", rekao je Ćelić.

S obzirom na analizu svih dokumenata i svega što su ljudi do tada radili na predmetima ratnih zločina, utvrđena je Kajkićeva disciplinska i kaznena odgovornost, dodao je Ćelić.

O detaljima istrage zamjenik glavnog ravnatelja policije nije htio govoriti jer je ona tajna, no poručio je kako će biti završena vrlo skoro "i odradit ćemo je do kraja profesionalno".

Tijekom analize jednog od Kajkićevih slučajeva istražitelji su posumnjali u autentičnost jednog dokumenta

Istraga je pokrenuta, prema očitovanju PU vukovarsko-srijemske iz srpnja, jer se tijekom analize rada na jednom od slučajeva pojavila sumnja u autentičnost jednog dokumenta, a Kajkić je udaljen iz službe zajedno s državnom službenicom PU vukovarsko-srijemske, zbog sumnje da je "počinio tešku povredu službene dužnosti".

Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata, čiji je Kajkić član, ustvrdila je tada da je suspendiran zbog "prekomjernog istraživanja", odnosno jer je "istraga Kajkićeve skupine došla do podataka da je sa zločinom na Ovčari povezan i istaknuti pripadnik stranke Milorada Pupovca", koalicijskog partnera vladajućeg HDZ-a.

Kad je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava najavio da će 13. listopada u Vukovaru biti održan mirni prosvjed zbog nerješavanja slučajeva ratnih zločina novinari su ga pitali smatra li da je Kajkićeva smjena zbog istraživanja zločina na Ovčari bio uvjet SDSS-a da podrži koalicijsku vladu.

Penava je tada rekao kako ne može procijeniti je li smjena bila potrebna ili ne, no "onaj koji smjenjuje i postavlja mora za svoje poteze imati opravdanje u vidu rezultata rada".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara