Policija uvela kazne do 3 tisuće kuna roditeljima čija djeca bacaju petarde

Policija uvela kazne do 3 tisuće kuna roditeljima čija djeca bacaju petarde

Foto: MUP/Index

POLICIJA će i za ovogodišnjih blagdana, u sklopu akcije Mir i dobro, od 15. prosinca do 8. siječnja posebnu pažnju posvetiti sprječavanju nedozvoljene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava od kojih su lani ozlijeđene 34 osobe, uključujući i 21 dijete.

Na opasnosti korištenja pirotehničkih sredstava, policija posebno želi upozoriti roditelje, ali i sve ljude koji svojim ponašanjem mogu utjecati na sprječavanje stradavanja djece koja su najčešće žrtve pirotehnike za čiju su nedozvoljenu uporabu ove godine povećane novčane kazne.

Kazne za roditelje od tisuću do tri tisuće kuna


U srpnju ove godine stupio je na snagu zakon kojim su uvedene kazne za roditelje i skrbnike ako pirotehnička sredstva koriste djeca mlađa od 14 godina. Za zakonskog skrbnika djeteta mlađeg od 14 godina koje je upotrijebilo pirotehnička sredstva propisana je kazna od 1000 do 3000 kuna.

Pirotehnička sredstva dijele se na 1., 2. i 3. razred pri čemu sredstva 2. i 3. razreda imaju veću količinu eksplozivnih tvari i njihova uporaba dozvoljena je samo osobama starijima od 18 godina.

Iako je uvriježeno mišljenje da su pirotehnička sredstva 1. razreda ''dječja pirotehnika'' Bagarić upozorava da to nikako nije točno i da takva sredstva ne smiju koristiti djeca mlađa od 14 godina.

Bagarić je posebno upozorila da se pirotehnička sredstva s većom količinom eksploziva ne smije koristiti u zatvorenom prostoru. Pozvala je roditelje da njihova djeca ne koriste pirotehnička sredstva pred bolnicama, domovima i školama i da ih ne bacaju pred kućne ljubimce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Posljedice u tom slučaju mogu biti kobne jer se neki psi trgaju s lanaca i postaju opasni za građane pa se događaju ozljede i od ugriza pasa, kazala je Bagarić.Kazne do 80 tisuća kuna za pravne osobe


Od ove godine zakonom je zabranjena upotreba, nabava i prodaja građanima petardi i redenika iz kategorije 3, a na hrvatskom se tržištu u prodaji više ni na skladištima ne smije naći pirotehnika koja na sebi nema oznaku CE, rekla je Bagarić.

Pirotehnička sredstva mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to samo u specijaliziranim trgovinama, a smije ih se koristiti od 27. prosinca do 1. siječnja.

Bagarić je pozvala građane koji primijete da se pirotehniku prodaje izvan dozvoljenih mjesta, primjerice na punktovima ili da je koriste djeca, da to prijave policiji.

Kazne za nedozvoljeno korištenje pirotehničkih sredstava su povećane i kreću se u rasponu od tisuću do 15 tisuća za fizičke osobe, te od 10 tisuća do 80 tisuća kuna za pravne.

Preko državne granice dozvoljeno je prenošenje pirotehničkih sredstava iz 1., 2. i 3. razreda, ali bez petardi i redenika iz kategorije 3 pa svaki građanin za vlastitu upotrebu može prenijeti dva kilograma neto pirotehničke smjese.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara