Policijska vlada HDZ-a: Uz Karamarka i Orepića policijsko iskustvo imaju još tri ministra

Policijska vlada HDZ-a: Uz Karamarka i Orepića policijsko iskustvo imaju još tri ministra

Foto: FAH

U NOVOJ vladi premijera Tihomira Oreškovića mnogi ministri iza sebe imaju iskustva u radu u policiji. Uz ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, "policijsko" iskustvo ima i ministar branitelja Mijo Crnoja, ministar obrane Josip Buljević te ministar gospodarstva Tomislav Panenić. 

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko od 2008. do 2011. godine bio je ministar unutarnjih poslova, a radio je i kao ravnatelj SOA-e od 2006. do 2008. te ravnatelj Protuobavještajne agencije od 2004. do 2006. godine.

Prije toga Karamarko je od 1993. do 1996. bio načelnik Policijske uprave Zagrebačke.

Ministar obrane Josip Buljević također je bio na čelu SOA-e i nakon Karamarka, u periodu od 2008. do 2012. godine. Prije toga radio je kao analitičar u Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Od 2007. do 2008. nalazio se na čelu MEC-a, Srednjoeuropske asocijacije ravnatelja sigurnosno-obavještajnih službi. Bio je i pomoćnik ravnatelja za operaciji i SOA-i i POA-i te načelnik Odjela za analitiku u SZUP-u u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crnoja ima bogatu "policijsku karijeru"

Ministar branitelja Mijo Crnoja najavama o izradi Registra izdajnika nacionalnih interesa izazvao je burne reakcije u javnosti, a i iza njega je bogata "policijska" karijera.

Od 2004. do 2008. bio je službenik kriminalističke policije u MUP-u gdje je "planirao, sprječavao i suzbijao vršenje kaznenih djela" te sudjelovao u privođenju i uhićenju počinitelja.

Na istoj je poziciji radio i od 1998. do 2000. kad se bavio suzbijanjem zlouporabe droga. Na početku karijere bio je pripadnik specijalne policije ATJ Lučko.

Policijskog iskustva ima i ministar gospodarstva Tomislav Panenić koji je na početku karijere od listopada 1991. do kolovoza 1992. radio kao policajac u Policijskoj ispostavi Lipovac.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić završio je Zapovjedno-stožernu školu Blago Zadro u Zagrebu, a na Mornaričkoj vojnoj akademiji u Splitu stekao je zvanje inženjera strojarstva. Sredinom 1996. dolazi u Zapovjedništvo VPS-a za JJ Ploče na dužnost izvjestitelja za pomorske snage i minsko-protuminska djelovanja, a potom na dužnost voditelja operativnog odsjeka u stožeru ZVPS-a Jug.

Bio je zapovjednik Pomorske baze Jug kada je na osobni zahtjev u srpnju
2014. izašao iz sustava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara