Političar iz BiH žestoko napao HDZ-ovca Miru Kovača

Političar iz BiH žestoko napao HDZ-ovca Miru Kovača
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

PREDSJEDATELJ Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, bošnjački političar Denis Zvizdić optužio je Miru Kovača, predsjednika Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora, da je njegov prijedlog o preustroju BiH po belgijskom modelu zapravo "neprihvatljivo i arogantno" miješanje u unutarnje poslove BiH i pokušaj provedbe ratnih ciljeva.

Prijedlog "poput ovog zadnjeg kojega je iznio Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske, o teritorijalnom preustroju BiH isključivo na etničkom principu predstavlja arogantno, nedobronamjerno i paternalističko miješanje u unutarnje stvari BiH i zbog toga je potpuno neprihvatljiv", rekao je Zvizdić u intervjuu koji je objavio portal Faktor blizak Stranci demokratske akcije (SDA), čiji je Zvizdić potpredsjednik.

Nastavio je kako taj prijedlog predstavlja "providnu namjeru da se ratni ciljevi ostvare umotani u oblatnu zaštite ravnopravnosti i kroz 'federalizaciju' BiH. To se, sasvim sigurno, neće dogoditi, jer će BiH ići ka daljoj reintegraciji, a ne bilo kakvoj dezintegraciji."

Kovač je ranije ovog tjedna izjavio kako bi preuzimanje modela po kojemu je ustrojena Belgija riješilo probleme koje ima BiH, uključujući tu poziciju hrvatskog naroda.

"BiH bi se mogla inspirirati uređenjem Belgije koja ima tri jezične zajednice, postoje tri regije. Tu su Flamanci, Valonci, Flandrija, njemačka govorna zajednica itd. Tako se to može napraviti i u BiH kako bi Hrvati bili u potpunosti ravnopravni s druga dva ustavotvorna naroda Bošnjacima i Srbima", kazao je Kovač za Radioteleviziju Herceg-Bosne iz Mostara.

Zvizdić se obratio i međunarodnoj zajednici

Zvizdić je kazao kako i od međunarodne zajednice očekuje preventivno djelovanje kako bi se spriječilo da "od kiše nastane poplava".

"Vrijeme tutorstva susjednih zemalja je nepovratno prošlo, dok će recidive koji još postoje, izbrisati dalja i nezaustavljiva demokratizacija našeg društva i vladavina domaćeg i međunarodnog prava, kako u BiH tako i u regiji", kazao je Zvizdić.

Predsjedatelja Vijeća ministara BiH posebice brine mogućnost da netko izvana pokuša destabilizirati BiH primjenom makedonskog odnosno crnogorskog scenarija.

"Javnost mora znati odgovore na pitanja  priprema li netko crnogorski ili makedonski scenarij za BiH, na koji način će se taj plan realizirati, što će biti povod, a što je uzrok i koji su krajnji ciljevi, koje javne osobe i institucije će biti mete, obzirom da je poznato da je u Crnoj Gori to bio Parlament i predsjednik (Milo) Đukanović a u Makedoniji premijer (Zoran) Zaev", kazao je Zvizdić očito aludirajući na ruski utjecaj u regiji koji u slučaju BiH pokušava učvrstiti član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji ne skriva duboku povezanost s Moskvom i neprestano se zalaže za njene interese uključujući protivljenje širenju NATO-a u regiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara