Političari diljem svijeta osudili ubojstvo britanske zastupnice Jo Cox: "Izgubili smo predivnu ženu"

Političari diljem svijeta osudili ubojstvo britanske zastupnice Jo Cox: "Izgubili smo predivnu ženu"

Foto: FAH

BRITANSKI i svjetski čelnici osudili su u petak okrutno ubojstvo britanske zastupnice Jo Cox, koja se zalagala za ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji.

Laburistička zastupnica (41), majka dvoje djece, ubijena je u četvrtak nasred ulice u Birstallu, u Zapadnom Yorkshireu. Britanski mediji objavili su u petak da je njezin ubojica , Tommy Mair (52), bio pristaša američkih neonacista. Konkretno, riječ je o Nacionalnom savezu, od kojih je 1999. kupio priručnik s uputama kako sastaviti pištolj, objavio je američki Southern Poverty Law Centre. Mair je donirao njihovu izdavaču 620 dolara, a podržavao je i online publikaciju desničarskog Springbok kluba, koji je branio južnoafrički aparthejd. Susjedi za za Maira rekli da je bio usamljenik koji je volio raditi u vrtu.

Predreferendumska kampanja odmah je suspendirana zbog ubojstva zastupnice.

Britanski premijer David Cameron rekao je da je Jo Cox bila "bila izvrsna aktivistkinja s velikom žarom, velikim srcem"."Izgubili smo veliku zvijezdu", istaknuo je . 

"Ispravno je da suspendiramo kampanju za ovaj referendum i u ovom strašnom trenutku svi smo u mislima s Joinom obitelji i njezinim sugrađanima."

Cameron i Coryn odali počast

Cameron je odao počast Jo Cox na bdijenju u Birstallu na koje je došao zajedno s vođom laburista Jeremyjem Corbynom i predsjednikom parlamenta Johnom Bercowom.

Corbyn je najavio u petak da će britanski parlament odati počast ubijenoj zastupnici u ponedjaljak. "Izgubili smo predivnu ženu, izgubili smo predivnu zastupnicu, ali naša demokracija će opstati. Njezin rad će se nastaviti. Tugujući za njome, radit ćemo njoj u čast na ostvarenju tog boljeg svijeta kojemu je ona posvetila svoj život", kazao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Join suprug Brendan Cox rekao je da je ona "vjerovala u bolji svijet i energično se borila za to svaki dan svojeg života, sa žarom za život koji bi iscrpio mnoge."Ona bi sada prije svega željela dvije stvari: ljubav za našu divnu djecu i drugo, da se svi ujedinimo u borbi protiv mržnje koja ju je ubila."

"Ovo je napad na svakoga kome je stalo do demokracije i vjeruje u nju", rekao je američki državni tajnik John Kerry.

Buduća demokratska kandidatkinja za američku predsjednicu Hillary Clinton poručila je da je užasnuta. "Okrutno je i strašno da je njezin život naglo prekinut nasilnim činom političke netolerancije. Ključno je da SAD i Velika Britanija, dvije najstarije i najveće demokracije na svijetu, budu ujedinjene protiv mržnje i nasilja. Jo Cox moramo odati počast tako što ćemo odbaciti netrpeljivost u svim njezinim oblicima i umjesto toga prigrliti, kao što je ona uvijek činila, sve ono što nas povezuje", kazala je.

Merkel šokirana

Njemačka kancelarka Angela Merkel također je izrazila šokiranost te upozorila protiv radikalizacije rasprave u Velikoj Britaniji o mogućem Brexitu.

"Ovaj incident je strašan, dramatičan i naše misli su sa svima pogođenima - laburističkim zastupnicima, političarima. Ne želim povezivati ovo s glasovanjem o ostanku Velike Britanije u Europskoj uniji."

"Mislim da lekcija mora biti da svi moramo pokazati poštovanje iako imamo različita politička stajališta. Pretjerivanje i djelomična radikalizacija rasprave ne pridonose uspostavi ozračja poštovanja", kazala je na konferenciji za novinare u Berlinu, a prenio je AFP.

Francuski premijer Manuel Valls izjavio je da je duboko ožalošćen zbog Jo Cox i britanskog naroda. "Preko nje meta su bili naši demokratski ideali. Nikada to nećemo prihvatiti!", rekao je.

"Velika Britanija simbol je miroljubive politike i nadamo se da će britanska javnost... idući tjedan moći mirno i sigurno donijeti demokratsku odlu

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara