Političari izbjegavaju plaćanje kazni zbog rupe u zakonu

Političari izbjegavaju plaćanje kazni zbog rupe u zakonu

Foto: Hina, Index

POVJERENSTVO za odlučivanje o sukobu interesa izreklo je kazne koje nije uspjelo naplatiti. One ukupno iznose 453.000 kuna.

Prema zakonu, kazne mogu naplatiti isključivo iz plaća tijekom obnašanja dužnosničkih mandata. Kad mandati prestanu, nestaje i sam izvor naplate.

"Neka kažnjavaju"


Tako je među najvećim dužnicima Željko Kerum koji ima maksimalnu izrečenu kaznu od 40.000 kuna. Kažnjen je jer nije predao imovinsku karticu, a kaznu nije platio.

"Ja njih uopće ne priznajem kao instituciju, koliko će oni puta mene kazniti, neka kažnjavaju", poručio je Kerum.

Uz njega je i njegov stranački kolega Jure Šundov s 30.000 kuna kazne. Ni on ne želi platiti svoju kaznu. Kao zamjenik splitskog gradonačelnika, naknadu je primao u turističkoj zajednici i trima trgovačkim društvima.

"Oni su mene na tom povjerenstvu za sukob interesa osudili da sam ja nešto primao, a pritom nisu vodili računa da je to netko meni isplaćivao", rekao je Šundov.

"Neću platiti kaznu jer smatram da je to nepotrebno"

U tom društvu je SDP-ov Ante Kotromanović, kao i Ivan Jakovčić. Zbog livade koja je u vlasništvu države i nekretnine koju je, također, kupio od države, Jakovčić je kažnjen s 15 tisuća kuna jer je nije prijavio u imovinskoj kartici.

"Državne institucije znaju da sam kupio nekretnine od države. Moja je greška što to nisam prijavio u uvjerenju da jedno državno tijelo, kao što je povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa, ima tu informaciju. Pogriješio sam i spreman sam platiti kaznu'', rekao je Jakovčić.

Isplaćivala se naknada Dragutinu Vlahovcu za članstvo u nadzornom odboru Vodoopskrbe Kupa, dok je bio zamjenik načelnika općine Lekenik. On je kažnjen s deset tisuća kuna, a ni on ne namjerava platiti kaznu.

"Neću ih platiti jer smatram da je to nepotrebno jer se ne smatram krivim. Nisam imenovao sam sebe, nego me je imenovalo općinsko tijelo", rekao je.

Privatni let

Anti Kotromanoviću privatni let na Lošinj platila je tvrtka zainteresirana za kupnju vojnog odmarališta na tom otoku. Kažnjen je s 30 tisuća kuna koje nikad nije platio.

"Institucije Republike Hrvatske moraju se poštovati, a za sve detalje morat ćete pitati njih", rekao je njegov stranački šef Davor Bernardić.

"Poboljšice i izmjene"

Ministar uprave Lovro Kuščević najavio je izmjene zakona koje bi trebale uslijediti početkom sljedeće godine, javlja HRT.

"Napravit ćemo dobar broj poboljšica i izmjena, ubacit ćemo neke novine, neke stvari ćemo izbaciti", najavio je.

Rupa u zakonu

Martina Jurišić, glasnogovornica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, rekla je kako u zakonu o sprječavanju sukoba interesa nisu jasno propisana pravila vezana za mogućnost izvršenja sankcije nakon proteka razdoblja od godinu dana od prestanka mandata.

Zbog rupe u zakonu, ove 453 tisuće kuna sankcija nikad neće biti naplaćene.

"Ne postoji mogućnost naplate iz drugih primitaka dužnosnika", rekla je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara