Politička biografija ´zaboravljenog slovenskog premijera´

NAKLADNIČKA kuća ´Mohorjeva družba´ iz Klagenfurta izdala je monografiju o dr. Janku Brejcu, istaknutom slovenskom narodnom vođi na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, kojeg se po nekim elementima uspoređuje sa Stjepanom Radićem, osobito glede razočarenja srpskom politikom između dva svjetska rata.

Dr. Janko Brejc (1869-1934), čiji su život i djelovanje obilježili raspad Austrougarske monarhije i stvaranje države SHS, bio je u istoj Slovenskoj ljudskoj stranci s Antonom Korošcem.

Brejcova politička biografija varira od ´panslavizma´ zbog kojega je u Austriji 1914. godine bio zatvoren i 1916. prisilno mobiliziran, preko članstva u vijeću i delegaciji koja je krajem 1918. u Beogradu pregovarala o ujedinjenju, imenovanja za predsjednika pokrajinske vlade u Ljubljani, pa do gorkog razočarenja ustrojstvom nove države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brejc je Vidovdanski ustav iz 1921. godine nazvao trijumfom velikosrpske hegemonije i negacijom ´slovenske nacionalne samobitnosti´, a razočarenje je bilo naglašeno i nezanimanjem Beograda za sudbinu Slovenaca koji su ostali u Austriji i Italiji.

´Der vergessene slowenische Premier: politische Biographie des Dr. Janko Brejc´ napisao je dr. Andrej Rahten, docent za noviju povijest na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Riječ je zapravo o njegovoj doktorskoj disertaciji obranjenoj prije dvije godine na temelju arhivskih istraživanja u Beču, Zagrebu, Ljubljani i Muenchenu. Rahtenovo posebno područje povijesnih istraživanja su hrvatsko-slovenske veze, te federalistički koncepti preuređenja Austrougarske monarhije, čime se bavio i za Slovensku akademiju znanosti i umjetnosti, te slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

´Rahtenov rad napisan je svježinom neuobičajenom za slovenske autore, a zahvaljujući uzburkanom životnom putu glavnog protagonista puno je zapleta i dramatičnih obrata. Godine 1901. izabran je u pokrajinski parlament, gdje sa Šuštaršičem i Krekom vodi bitke protiv Tavčara, Hribara i drugih liberalaca. Nakon sloma Austrougarske Slovenci nastavljaju svoju nacionalnu emancipaciju. Pri tom dobro poznaju austrijski nacionalni hegemonizam, ali ne znaju ništa o srpskom koji je u pobjedonosnom usponu. U ono doba zapravo nije bilo slovenskog političara koji se ne bi vatreno zalagao za povezivanje sa Srbima. Uz izuzetak Šušteršiča, no svi su bili gluhi na upozorenja... Za Brejca je donošenje Vidovdanskog ustava bila praktično pobjeda velikosrpske hegemonije i nametanje centralizma kao temelja. Za Slovensku ljudsku stranku to je bila negacija naše narodne samobitnosti, pa je otpočela borba sa njenim protivnicima. Knjiga opisuje još neke živopisne političke događaje, komunističke provokacije, Pašićeve bravure i nadmudrivanja. Iz Brejčeva opisa srpskog režima proizlazi da je raspad zajedničke južnoslavenske države bio zapravo uvjetovan samim njezinim stvaranjem i to zbog srpskog centralizma. Djelo je dragocjen doprinos slovenskoj historiografiji. Ono dokazuje da su Slovenci imali niz vrlo sposobnih političara još u vrijeme Austrougarske i da su oni još uvijek dio namjernog povijesnog zaborava što ga je orkestrirao komunistički režim´, ocjena je knjige koju u recenziji u tjednom literarnom prilogu ´Dela´ daje kritičar Tone Perčič.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara