"Politička elita kaže da se klanja svetinjama Domovinskog rata, a svi optuženi za zločine"

ADMIRAL Davor Domazet Lošo nije želio komentirati presudu generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu rekavši "kako jedan admiral ne komentira odluke pravosuđa".

Domazet bi svakako trebao imati komentar jer je sudac Mrčela, oslobađajući Ademija, rekao kako to čini jer je u akciji zapovjednu odgovornost imao i admiral Domazet, koji je bio izaslanik Janka Bobetka i zapovijedao je Mirku Norcu. I nekoliko svjedoka za vrijeme suđenja je tvrdilo da je Davor Domazet imao glavnu ulogu.

Mirko Norac dobio sedam godina zatvora, Ademi oslobođen

Norčev odvjetnik: Razmišljam da hrvatsko pravosuđe prijavim Haagu

Sačić: Globalne okolnosti su bile takve da se nekog moralo osuditi za Medački džep

Željko Sačić, koji je u vrijeme operacije Medački džep bio zamjenik zapovjednika Specijalne policije Mladena Markača, izjavio je za Index kako je neugodno iznenađen presudom Mirku Norcu, ali i da pozdravlja oslobađajuću presudu Rahimu Ademiju.

"Moram pohvaliti suca Marina Mrčelu koji je izuzetno korektno vodio ovaj proces, ali globalne okolnosti su bile takve da se nekoga moralo osuditi i za Medački džep. Naša politička elita kaže da se klanja svetinjama Domovinskog rata. Kome se to oni klanjaju kad se sudi i za Oluju i Medački džep i kada su optuženi svi zapovjednici koji su donijeli pobjedu u rat? Zanemaruje se kakva je bila situacija 1993. i što bi bilo da smo mi dopustili srpskim snagama da ovladaju Gospićem i cijelim tim područjem? Tko bi danas sudio kome?", rekao nam je Sačić.

Ključnu ulogu je imao jedino i samo Janko Bobetko

Što se tiče zapovjedne odgovornosti Davora Domazeta, Sačić kaže da su svi zapovjednici iz Medačkog džepa bili pod istragom haškog istražiteljstva i čim nije optužen znači da ih je uvjerio kako nije odgovoran.

"Ademi je tada bio doista marginaliziran. Dobro, možda je preteško reći marginaliziran, ali tada je ključnu ulogu imao Janko Bobetko. Takve su bile okolnosti. Zato mi je i presudu Norcu teško prihvatiti jer je on samo izvršavao zapovijedi Janka Bobetka", kaže Sačić.

Nefunkcioniranje čitavog pravnog sustava se svaljuje samo na leđa Norca

Mirko Norac je osuđen zato jer je znao za zločine i nije ništa poduzeo da spriječi daljnje zločine i sankcionira odgovorne, te Sačić smatra da se Norcu na leđa svaljuje tadašnje nefunkcioniranje čitavog pravnog sustava.

"Hrvatska tada nije funkcionirala kao danas. Mi sa pozicije debelog mirnodopskog vremena sudimo za ono vrijeme kada smo se borili za goli opstanak. Mi smo tada 4 dana bili konstantno bombardirani, spojili su se nebo i zemlja. Svi su mislili samo na to da izvuku živu glavu a ne na paljevinu i zločine. Pored toga, nama je bilo naređeno da se odmah četvrti dan povučemo i kako da onda osiguramo materijalne dokaze i procesuiramo odgovorne", pita se Sačić.

Željko Sačić smatra i kako se za vrijeme suđenja nije dovoljno dobro razlučilo tko je uopće u Medačkom džepu bio civil te smatra da se Norčeva obrana puno više morala posvetiti tom pitanju. Sačić kaže da se tamo nije moglo znati tko je civili kada su na hrvatske vojnike pucale i bake od sedamdeset godina.

Pupovac: Obim kazne nije u skladu s količinom razaranja i brutalnošću

Milorad Pupovac, potpredsjednik SDSS-a, za Index je izjavio kako se već na prvi pogled moglo vidjeti da će doći do razlike u presudi Ademiju i Norcu.

"Obim te kazne je u neskladu s obimom razaranja, pljački, uništavanja, ubojstava i brutalnosti koje su se manifestirale. To se treba nadoknaditi suđenjem neposrednim izvršiteljima zločina koji su odgovorni, kao i onima koji to nisu spriječili. No, to je ujedno prvi korak prema presudi koja će doista biti u skladu sa zadovoljenjem pravde", kaže Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipović: Bit će još posla za Državno odvjetništvo

Saborski zastupnik i stručnjak za međunarodno pravo Ivo Josipović, za Index je rekao da će se prije konačne objave odnosno prije pravomoćnosti presude protiv dvojice generala, suzdržati od komentara samih detalja presude.

Istakao je ipak da se u javnosti stvorio dojam da je samo suđenje provedeno pošteno i korektno, što je bio jedan od osnovnih zahtjeva Haškog suda koji je optužnicu protiv Ademija i Norca predao hrvatskom pravosuđu, a to je ujedno bio prvi sudski proces koji je Haški sud predao Hrvatskoj.

Također se osvrnuo na usmeno obrazloženje presude za koje je rekao da ima "zanimljivih elemenata", a jedan od njih je i sudska potvrda teze o dvostrukoj liniji zapovijedanja na terenu u akciji Medački džep.

Josipović smatra da će, ukoliko takva presuda postane pravomoćna, u njenim zaključcima biti elemenata koji će kasnije zanimati Državno odvjetništvo koje će morati reagirati na navode o dvostrukoj liniji zapovijedanja, odnosno na odgovornost osoba koje su bile dio paralelnog zapovjednog lanca.

Josipović se nije htio upuštati u nagađanja o tome tko je sve bio u paralelnom zapovjednom lancu, međutim spomenimo kako se tijekom suđenja spominjalo nekoliko osoba koje su izravno iz Zagreba zapovijedale vojnom akcijom u Medačkom džepu u jesen 1993., uključujući pokojnog načelnika Glavnog stožera Janka Bobetka te admirala Davora Domazeta Lošu, za kojeg se smatralo da je bio Bobetkova "produžena ruka".

Kotromanović: Nema se što komentirati

Predsjednik Savjeta za branitelje SDP-a i parlamentarac Ante Kotromanović, koji je i sam bio sudionik brojnih događaja tijekom rata u Hrvatskoj, za Index je rekao da "nema što komentirati" presudu protiv Ademija i Norca.

"Ne želim komentirati presudu Županijskog suda, ona je takva kakva je i nema se što više dodati", zaključio je Kotromanović.

Kajin: Što je s ondašnjom političkom vrhuškom

IDS-ov parlamentarac Damir Kajin za Index je rekao da je činjenica da su se u operaciji Medački džep zločini dogodili i da za njih netko mora odgovarati. Pri tom je retorički upitao je li Mirko Norac uistinu jedini krivac za te zločine te izrazio sumnju u takav zaključak.

Kako je rekao, za njega nema dvojbe da je Norcu kazna određena na temelju dokaza i činjenica koje je zagrebački Županijski sud prikupio tijekom postupka, ali pretencioznim smatra pokušaj da se sva odgovornost za Medački džep prebaci na Mirka Norca.

Ističe da pri tom ne misli da je general Ademi krivac, već želi upozoriti na činjenicu da za zločine počinjene tijekom rata u Hrvatskoj odgovaraju samo marginalci odnosno vojnici, dok onih koji su izdavali zapovijedi, odnosno tadašnje političke vrhuške, "nema nigdje".

Kajin naime smatra da se odgovorni ljudi iz ondašnjeg političkog rukovodstva danas šeću slobodno, iako među njima ima onih koji su suodgovorni za neprocesuiranje ratnih zločina i stvaranje okružja u kojem su zločini nad srpskim civilima i neprocesuiranje zločina bili prihvatljivi.

I.K./D.M./A.P.
Foto: I.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara