Političke stranke o hrvatskoj potpori međunarodnoj zajednici razoružanju Iraka

ČELNICI parlamentarnih političkih stranaka u kraćim su izjavama i priopćenjima prokomentirali podršku Hrvatske međunarodnoj zajednici za razoružanje Iraka izraženu u današnjim priopćenjima Ministarstva vanjskih poslova.

Predsjednik HSLS-a Dražen Budiša rekao je da se HSLS protivi napadu na Irak.

Čini nam se razložnijim i prihvatljivijim stav zemalja tzv. stare Europe, nego zemalja Vilniuske skupine. Nadam se da će se pronaći političko rješenje, a ako dođe do vojne intervencije procjenjujemo da će posljedice biti katastrofalne´, rekao je Budiša.

Pavle Kalinić (SDP) podsjetio je da je Hrvatska članica Vilniuske skupine, članica antiterorističke koalicije i da je ponudila podrušku SAD-u iako, naravno, neće sudjelovati u tom ratu sa svojim vojnim trupama.

Hrvatsko sudjelovanje u eventualnom ratu (protiv Iraka) vjerojatno će se temljiti na davanju usluga zračnih luka, te bude li trebalo odobrenjem za korištenje svog zračnog prostora, rekao je Kalinić.
Zemlje Vilniuske skupine (sedam novih članica NATO-a i tri zemlje koje teže skorom učlanjenju) podupiru napore Sjedinjenih država i međunarodne zajednice za razoružanje Iraka te bezuvjetno poštivanje Rezolucije 1441 UN-a što podrazumijeva potpunu suradnju Iraka s UN-ovim inspektorima.

Predsjednik Libre Jozo Radoš rekao je da stranka podržava stav Hrvatske da se prikloni naporima međunarodne zajednice za razoružanje Iraka, a osobito pozdravlja činjenicu da se za odluke traži suglasnost UN-a. Uz taj uvjet bit će manje podjela i u hrvatskoj i svjetskoj politici, drži Radoš.

Budući se radi o politički vrlo važnom stavu Republike Hrvatske, sve daljnje korake treba provoditi na najvišoj razini, rekao je Radoš, navodeći da je hrvatski Ustav po tim pitanjima ´vrlo strog i mora ga se poštivati´.

Predsjednik LS-a Ivo Banac izjavio je kako nema dvojbi da irački režim predstavlja opasnost za svoje državljane i susjede. No, također nema dvojbe da su Amerikanci u pravu kad tvrde da irački režim vara prikrivanjem oružja za masovno uništavanje.

Ali, rekao je, nisam siguran da je američka intervencija najbolji način da se destruktivne tendencije iz Bagdada uspore i zaustave.

Postoji drugi put - put zadržavanja, koji će biti sporiji i strpljiviji, ali zato sigurniji što se tiče negativnog, neminovnog učinka, poslije vojne intervencije, rekao je Banac Hini u telefonskom razgovoru.

Predsjednik HDZa Ivo Sanader izrazio je punu potporu te stranke politici američkog predsjednika Busha i Vlade SAD u odnosu na Irak, priopćeno je danas iz te stranke.

Da nije bilo odlučne politike predsjednika Busha, Vijeće sigurnosti UN-a ne bi donijelo Rezoluciju 1441, niti bi Irak dopustio UN-ovim inspektorima ulazak u zemlju, stoji u priopćenju.

Transatlantsko savezništvo ostaje ključna pretpostavka europske sigurnosti, SAD jesu i moraju ostati glavni europski partner i prijatelj. Stoga HDZ ima potpuno razumijevanje i daje potporu američkoj politici u okviru antiterorističke koalicije, kao i borbi protiv prijetnji biloškim i kemijskim naoružanjem za masovno uništenje, navodi se u priopćenju.

Regionalni potpredsjednik HSS-a Ante Markov izjavio je danas da ne može komentirati podršku Republike Hrvatske američkoj politici prema Iraku, jer, kako je rekao, ´nije siguran da je to odluka Hrvatske´. ´Mogu komentirati samo ono što se događa u smislu odluka koje prođu proceduru od Predsjednika Republike, Hrvatskog sabora i Vlade´, dodao je Markov.

Temeljni dokument koji pozicionira ulogu Hrvatske u slučaju Iraka je odluka Vijeća sigurnosti UN-a, smatra Markov i ističe da je ona apsolutno jedini meritorni dokument.

Demokratski centar (DC) podržava zahtjev međunarodne zajednice za

razoružanjem Iraka i prekidom potpore najradikalnijim

terorističkim organizacijama, rekao je predsjednik DC-a

Mate Granić. Dodao je da DC u tom smislu podupire i Vilniusku

Tekst se nastavlja ispod oglasa
skupinu te naglasio da napori međunarodne zajednice u tom smjeru

trebaju biti koordinirani od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih

naroda.

Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin ističe da je njegovo mišljenje

oko nastojanja međunarodne zajednice za razoružanje Iraka bliže

stavu Francuske i Njemačke, nego SAD-a, koji je, da je htio, problem iračkog predsjednika Sadama Huseina mogao riješiti 1991. kada ga je otac sadašnjeg američkog predsjednika ostavio na vlasti da bude

protuteža Iranu i Kurdima na sjeveru Iraka.

Po njegovom sudu možda tu nije bitno pitanje nafte iz koje će se SAD

namiriti, nego prvenstveno interes poticanja vlastite ratne

industrije. ´Stoga me čude hrvatski benevolentni stavovi´, rekao

je Kajin.

Hrvatski blok, nakon jučerašnjeg govora američkog državnog tajnika Colina Powella u UN-u smatra opravdanom najavljenu vojnu akciju

SAD-a i njegovih saveznika radi razoružanja Iraka, priopćeno je iz

HB-a. Ta stranka cijeni vodeću ulogu SAD-a u antiterorističkoj

koaliciji i vjeruje da će vojnu kaciju legitimirati Vijeće

sigurnosti UN-a. Hrvatski blok izražava zabrinutost za živote

iračkih civila i nada se da je njihova sigurnost u samom vrhu

prioriteta pokretača vojne akcije.

Tonči Tadić (HSP) smatra da je Hrvatska podrška na tragu iste politike koja je dovela do slanja hrvatskih trupa u Afganistan protiv čega je bio jedino HSP. Ova potpora neće doprinjeti niti poboljšanju vanjsko-političkog položaja Hrvatske niti će ubrzati ulazak Hrvatske u NATO i EU.

Hrvatska nema jasan gospodarsko politički odgovor na krizu u opskrbi naftom i poremećaje u međunarodnom gospodarstvu koje će izazvati taj međunarodni sukob. Ova vlast nema mandat hrvatskog naroda podupirati takav napad, poglavito jer je prema anketama većina građana protiv napada. Načelni stav HSP-a je suglasan stavu vodećih zemalja EU koji su izrazile rezervu prema načinu na koji se SAD priprema za napad na Irak. Postojeći sustav kolektivne sigurnosti utemeljen je na UN-u i mi bismo mogli prihvatiti poduzimanje vojne akcije jedino ako bi se ona temeljila na odluci Vijeća sigurnosti UN-a, rekao je Tadić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara