Političko-swingerska afera trese Sloveniju

SLOVENSKA javnost zbunjena je objavljivanjem neobičnog seksualnog života jednog parlamentarnog zastupnika i za sada nije jasno hoće li on zbog nje morati dati ostavku na svoj mandat, pokazuju rezultati ankete objavljeni u subotu.

Anketa provedena dva dana nakon što je tabloid "Slovenske novice" objavio fotografije i tekst kojima argumentira tezu da je zastupnik ljevičarske Udružene liste socijalih demokrata (ZLSD) Aurelio Juri na račun državnih obveznika i u radno vrijeme tražio neobične spolne usluge, pokazala je kako je većina ipak sklona njegovu zadržavanju u politici.

Juri je oženjen, ima dvoje odrasle djece, a u četvrtak je bio prisiljen u priopćenju za javnost priznati da je "nasjeo" klopci koju su mu postavili novinari iz tabloida "Slovenske novice", iznudivši od njega priznanje da je preko interneta sudjelovao na raspravnim forumima koji propagiraju grupni seks, što je šokiralo dio javnosti. List je objavio i nekoliko fotografija na kojima je Juri u "škakljivim situacijama", te posebno problematizirao činjenicu da se zastupnik za svoju "izvanparlamentarnu djelatnost" koristio službenim prijenosnim telefonom i računalom.

Na pitanje što bi Juriju u njegovoj sadašnjoj situaciji savjetovali, nešto preko polovice ispitanika izjavilo je neka ostane u politici i parlamentu, a manje od 40 posto - neka se povuče.

Prema slovenskom ustavu parlamentarci imaju neopozivi mandat od kojega mogu odstupiti samo ako se na to sami odluče, što se do sada nikada nije događalo. Otprilike isti rezultat, većinom u korist Jurija, pokazao je i odgovor na pitanje da li je tabloid objavom pojedinosti o spolnom životu javnog djelatnika postupio pravilno ili je prekršio moralne norme. Mnogi sada anketu lista "Dnevnik" uzimaju kao dokaz tipične društvene hipokrizije, među ostalim i zbog odgovora ispitanika na pitanje treba li Juri tužiti navedeni tabloid, što bi mu savjetovala samo trećina ispitanika.

Anketu je u subotu objavio list "Dnevnik" čiji urednici smatraju da je na Jurija počinjen "medijski atentat" zbog njegova jasnog pacifističkog i ljevičarskog profila koji je domaćim konzervativcima "išao na živce".

Budući da se javno spekulira kako afera koju su njeni kreatori u "Slovenskim novicama" već nazvali "Jurigate" nije bez političkih kumova iz pozadine, ljevica je već krenula u protuofenzivu, pa je u Bruxellesu prijavila političare iz desnog bloka kako bi parirala napadačima na Jurija i njegovu privatnost.

Kako je u subotu objavila slovenska televizija, skupina za prava homoseksualaca i lezbijki u Europskom parlamentu zatražila je postupak protiv ministra za rad i socijalnu skrb Janeza Drobniča zbog njegovih homofobnih izjava. O tome su obavijestili i predsjendika Europske komsije Josea Barrosa. Kako navode slovenski izvori, riječ je o akciji koju je krajem prošle godine u Bruxellesu pokrenula slovenska lezbijska sekcija Škuc-LL, a rezultirala je oštrom akcijom eurozastupnika iz nekih zapadnoeuropskih država koji traže da se Drobničeve izjave da su istospolni brakovi slučaj za ministarstvo zdravlja, a ne za njegov resor, oštro osude na europskojh razini. Izvori bliski ŠKUC-LL-u tvrde da su slovenske sekcije koje se bore za prava homoseksualnih partnera poslale i dosje u kojima su homofobične i rasističke izjave nekih drugih domaćih političara, među ostalim predsjednika parlamenta Franca Cukjatija i dopredsjednika parlamenta Saše Pečeta.

(Foto: 24ur.com)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara