Poljoprivrednici iz Federacije BiH "zamrznuli" prosvjede na granici s Hrvatskom

POLJOPRIVREDNICI s područja Federacije Bosne i Hercegovine odlučili su privremeno prekinuti prosvjede na graničnim prijelazima s Hrvatskom, započete prošlog tjedna, očekujući kako će uskoro biti nastavljeni pregovori s bosanskohercegovačkim vlastima o načinu zaštite domaće poljoprivredne i prehrambene industrije.

Kako je u ponedjeljak za TV Federacije BiH (FTV) izjavio predsjednik federalnog Udruženja poljoprivrednika Smail Hadžialić, novi razgovori s predstavnicima Vlade Federacije i Vijeća ministara BiH trebali bi se održati u srijedu.

On je pojasnio kako je donesena odluka o "zamrzavanju" prosvjeda na graničnim prijelazima, a ona je rezultat činjenice da su i tijekom početnih pregovora, vođenih prošlog tjedna, učinjeni prvi koraci u pravcu ispunjenja nekih od zahtjeva domaćih proizvođača.

Uoči početka cjelovite provedbe sporazuma o slobodnoj trgovini s Hrvatskom te Srbijom i Crnom Gorom, Vijeće ministara BiH je 31. ožujka usvojilo odluku o određivanju uvoznih kvota i kontigenata poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te odluku o oslobađanju od carine uvoznog svježeg mesa i živih životinja koje kao sirovine koristi domaća industrija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke udruge poljoprivrednika ostale su nezadovoljne činjenicom da nisu donesene konkretne odluke o subvencijama za domaću proizvodnju, zbog čega su prošlog tjedna i prosvjedovali na nekim od graničnih prijelaza s Hrvatskom.

Tim prosvjedima privremeno je bio blokiran ulazak u BiH kamionima iz Hrvatske koji su pristizali natovareni hranom i poljoprivrednim proizvodima.

(Hina) xrm ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara