Poljska i Ukrajina započele suradnju u industriji nafte i plina

Poljska i Ukrajina započele suradnju u industriji nafte i plina
Foto: EPA

POLJSKA državna plinska tvrtka PGNiG priopćila je da je dogovorila sporazum s Ukrajinom o suradnji u vađenju i istraživanju nafte i plina u Ukrajini.

Sporazum se odnosi na rad na proširenju polja Przemysl na ukrajinskoj strani granice, rekao je glavni izvršni direktor PGNiG-a Piotr Wozniak.

"Bilo bi šteta ne iskoristiti priliku za suradnju, pogotovo u svjetlu izazova s kojima smo suočeni na prijelazu iz ove u iduću godinu, a i kasnije", rekao je Wozniak.

Dodao je da se izvučeni plin može koristiti u Ukrajini, ali da bi PGNiG želio da dio plina ode u Poljsku.

"Ovaj ugovor čini nas aktivnim igračem na tržištu plina u regiji te također doprinosi sigurnosti Poljske i drugih zemalja", rekao je pomoćnik poljskog predsjednika Krzysztof Szczerski tijekom konferencije za novinare na kojoj je najavio sporazum.

Sporazum će trajati 24 godine

PGNiG je nedavno izvijestio da ne planira s ruskim Gazpromom produljiti ugovor o nabavi plina nakon njegova isteka krajem 2022. godine. Poručio je pritom da je Poljska osigurala opskrbu plinom diversifikacijom izvora nabave, posebno ukapljenog prirodnog plina (LNG), kupnjom plinskih nalazišta u Sjevernom moru i širenjem plinovodne mreže.

U studenome je PGNiG s američkim Cheniere Marketingom sklopio sporazum o isporuci ukapljenog prirodnog plina odražavajući sve snažnije oslanjanje Poljske na američke dobavljače u sklopu nastojanja da se smanji poljska ovisnost o ruskom plinu.

Sporazum obuhvaća razdoblje od 24 godine i predviđa isporuku ukupno 40,95 milijardi prostornih metara prirodnog plina. Stupa na snagu iduće godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara