Poljska traži UN-ov mandat za mirovne snage u Iraku

POLJSKA je u utorak za sudjelovanje u mirovnoj misiji u Iraku zatražila mandat Vijeća sigurnosti UN-a.

"Vjerujemo da nam je potrebna takva rezolucija", rekao je poljski ministar vanjskih poslova Wlodzimierz Cimoszewicz nakon sastanka s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom, koji tu mogućnost nije komentirao.

Poljska je Sjedinjenim Državama predložila da njezini vojnici zajedno s njemačkim i danskim vojnicima održavaju mir u jednom dijelu poslijeratnog Iraka, kazali su u utorak poljski dužnosnici.

Poljski ministar obrane Jerzy Szmajdzinski, koji je doputovao u Washington na razgovore o osnivanju stabilizacijskih snaga za Irak, rekao je da bi se takva postrojba mogla temeljiti na poljsko-njemačko-danskom korpusu unutar NATO-a baziranom na sjeverozapadu Poljske.

Cimoszewicz je kazao novinarima da Poljska želi da u tim stabilizacijskim snagama sudjeluje što je više europskih zemalja moguće.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher rekao je da Sjedinjene Države ne isključuju bilo čije sudjelovanje u tim snagama, unatoč neslaganjima s nekim Europljanima.

"Zanima nas tko želi sudjelovati i tada ćemo sastaviti najbolju moguću konfiguraciju", rekao je.

Sjedinjene Države žele jednu rezoluciju koja bi obuhvatila sve vidove poslijeratnog Iraka, uključujući ukidanje UN-ovih trgovinskih sankcija, stabilizacijske snage i obnovu.

Berlin, protivnik rata u Iraku, iznenađen je poljskim prijedlogom, no njemački ministar obrane Peter Struck razgovarat će o njemu s europskim kolegama, kazao je njegov glasnogovornik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara