Poljska usvojila izmijenjenu verziju reforme ustavnog suda

Poljska usvojila izmijenjenu verziju reforme ustavnog suda

Foto: FAH

IZMIJENJENA verzija zakona o ustavnom sudu usvojena je u četvrtak u poljskom parlamentu, što je očito, kako ocjenjuje agencija Reuters, pokušaj da se otklone sumnje zapadnih saveznika samo dan prije otvaranja summita NATO-a u Varšavi.

Vladino je stajalište da samo pokušava učiniti ustavni sud učinkovitijim i transparentnijim. Oporba vidi napore vladajućih oko izmjene ustavnog suda kao dio šireg plana kojim se želi preuzeti veća kontrola nad državnim institucijama.

Kritičari iz opozicije kažu ipak da usvojene izmjene nisu ispunile ono što je bilo potrebno kako se ne bi potkopavala demokratska ravnoteža.

Diplomati tvrde da je Washington značajno lobirao kod vlade Prava i pravde (PiS) da riješi to pitanje koje je pokrenulo užarenu debatu u Poljskoj.

"Pokazali smo dovoljno dobre volje da riješimo sukob koji nismo stvorili", rekao je zastupnik PiS-a Stanislaw Piotrowicz, kako ga citira poljska novinska agencija PAP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
PiS-ov glavni kompromis je odustajanje od povećanja broja sudaca potrebnih za usvajanje presude, za koju su kritičari govorili da bi paraliziralo sud.

Zakon, ukoliko ga usvoji i Senat i odobri predsjednik, ipak predviđa da čelnik suda popuni sporna mjesta u sudu sucima koje je izabrala vladajuća stranka, što je on do sada odbijao.

Nastojeći ograničiti udio sudaca koje je izabrao prethodni parlament, PiS je imenovao svoje članove u ovo 15-člano tijelo ne dopuštajući onima koje je imenovao prethodni parlament da postanu dio suda. Oni su imenovani netom prije izbora u listopadu.

PiS-ove izmjene ustavnog suda ranije su kritizirali Europska komisija i Venecijanska komisija, savjetodavno tijelo Vijeća Europe, te stavili pod znak pitanja vladavinu prava u Poljskoj.

Međutim, summit NATO-a u petak i subotu na kojem će Savez odlučiti o jačanju snaga u istočnom dijelu, stavio je povećan pritisak na Poljsku, a Washington je kod vlade lobirao da ublaži svoje stajalište o ustavnom sudu.

Nekoliko američkih think tankova kao i list The New York Times zatražili su od predsjednika Baracka Obame da naglasi to pitanje u svojim razgovorima s poljskim dužnosnicima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara