Poljska uvrštena među najrazvijenije zemlje, u društvu s SAD-om i Japanom

Poljska uvrštena među najrazvijenije zemlje, u društvu s SAD-om i Japanom
Varšava Foto: 123rf

POLJSKA je prva bivša komunistička zemlja Srednje i Istočne Europe koja je svrstana u razvijene zemlje prema indeksu FTSE Russell te je sada u društvu 25 najrazvijenijih ekonomija poput Velike Britanije, SAD-a ili Japana.

Indeks FTSE Russell klasificira zemlje prema više faktora, na primjer regulatornom okruženju, razvijenosti i kvaliteti tržišta kapitala i financijskih izvedenica itd.

''Uvrštenje Poljske među razvijena tržišta je značajno postignuće za tu zemlju. Poljsko ministarstvo financija i Varšavska burza dugo su radili na poboljšanju infrastrukture tržišta kapitala i jačanju ekonomije te su ispunili rigorozne kriterije za uvrštenje među najrazvijenije zemlje'', izjavio je  Reza Ghassemieh, glavni istraživač FTSE Russella, za britanski Telegraph.

Marek Dietl, predsjednik Varšavske burze, rekao je da je ovo dobra vijest za zemlju te da će ovo dodatno probuditi interes ulagača iz cijelog svijeta i stvoriti goleme prilike za poljsko tržište kapitala.

''Status razvijenog tržišta predstavlja duboku promjenu u percepciji Poljske među globalnim investitorima'', rekao je Dietl za Telegraph.

Čak 26 godina neprekidnog rasta

Bivša komunistička zemlja, koja je 1989. odbacila jednopartijski sustav i nakon toga prešla na tržišnu ekonomiju, u posljednjih 26 godina ima neprekidni gospodarski rast. Prema prognozama rejting agencije Fitch ove godine njihovo gospodarstvo moglo bi porasti za 4,8 posto.

Poljska ekonomija i prije krize 2008. godine bila je jedna od najbrže rastućih, s prosječnim rastom od 4,6 posto u razdoblju od 1991. do 2008. Poljake kriza nije zaustavila, bili su jedina zemlja EU-a koja je izbjegla recesiju te su i dalje imali prosječne stope rasta oko tri posto. Zemlja koja je desetljećima bila u zapećku sada je na putu da postane novi motor Europe.

U Europsku uniju ušli su 2004. godine, što im je otvorilo pristup EU fondovima, ali i tržište s gotovo 500 milijuna stanovnika. Poljski izvoz prošle godine iznosio je oko 221 milijardu dolara, a najvažnija izvozna tržišta su im Njemačka, Velika Britanija, Češka, Francuska, Italija itd.

Radna snaga broji preko 17 milijuna ljudi, od kojih većina, preko 58 posto, kao i u svim razvijenim zemljama, radi u sektoru usluga. U industriji je zaposleno oko 30 posto ljudi, dok poljoprivreda zapošljava njih 11,5 posto.

Na ekonomski razvoj utjecalo je i stabilno makroekonomsko okruženje i odgovorno upravljanje javnim financijama pa tako Poljska ima javni dug oko 53 posto BDP-a, što je debelo ispod europskog prosjeka.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara