Poljski konzervativci popustili, izmjenjuju sporni zakon o Vrhovnom sudu

Poljski konzervativci popustili, izmjenjuju sporni zakon o Vrhovnom sudu
Foto: Hina/EPA

DONJI dom poljskog parlamenta u kojemu većinu imaju konzervativci, odobrio je danas nacrt zakona o izmjeni spornog zakona o Vrhovnom sudu čije je povlačenje naredio europski sud ocijenivši da krši načelo neovisnosti sudstva.

Stranci na vlasti Pravo i Pravda (PiS) koja ima apsolutnu većinu u dvama domovima parlamenta, trebalo je tek nekoliko sati za odobravanje tog teksta koji je zastupnicima bio podnesen tijekom jutra i koji odgovara zahtjevima EU-a.

Sud pravde Europske unije (ECJ) na kojemu je Europska komisija prije mjesec dana podigla tužbu protiv Poljske, prisilio je potonju da "odmah" zaustavi svoju reformu po kojoj su suci iznad 65 godina života morali otići u mirovinu, kakvih je trećina na Vrhovnom sudu, među kojima i njegova predsjednica Malgorzata Gersdorf.

Sud sa sjedištem u Luxembourgu dodaje da je njegova odluka privremena mjera i da konačnu odluku tek treba donijeti.

Dogovor poljske vlade i Europskog suda pravde

Varšava brani svoju reformu pravosuđa ističući da je nužna radi suzbijanja korupcije i mreža naslijeđenih iz doba komunizma.

Zastupnik PiS-a Marek Ast koji je jutros podnio nacrt zakona u parlamentu, rekao je da taj tekst poništava poglavlje o reformi koja se odnosi na umirovljenje sudaca, reagirajući na odluku ECJ-a.

To je predmet "dogovora vlade i ECJ-a kako Poljska ne bi plaćala novčane kazne", rekao je novinarima Andrzej Dera, blizak suradnik predsjednika Andrzeja Dude, velikog pristaše sporne pravosudne reforme.

Novi zakon još mora odobriti Senat, u kojemu PiS također ima većinu, i predsjednik Duda koji dolazi iz konzervativne stranke.

No sama potreba za novim zakonom je dovedena u pitanje jer su oporba i stručnjaci ocijenili da je odluka ECJ-a dovoljna da se poništi umirovljenje sudaca.

Odluka ECJ-a je dio duge priče o reformi poljskog pravosuđa koju konzervativna nacionalistička vlada provodi od 2015. Bruxelles drži da promjene koje uvodi PiS krše načelo neovisnosti sudstva i ugrožavaju vladavinu prava u Poljskoj, zbog čega bi ona mogla izgubiti pravo glasa u EU. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara