Poljski predsjednik ne ide na 75. obljetnicu Auschwitza u Jeruzalemu

Poljski predsjednik ne ide na 75. obljetnicu Auschwitza u Jeruzalemu
Ilustracija: EPA

NA komemoraciju u povodu 75. godišnjice oslobođenja zatvorenika koncentracijskog logora Auschwitz u Jeruzalem ovaj tjedan stižu šefovi 41 države, a događaj će biti popraćen raspravom o antisemitizmu našeg doba, objavilo je u ponedjeljak izraelsko ministarstvo vanjskih poslova.

Okupljanje u memorijalnom institutu Yad Vashem u četvrtak, gdje će domaćin biti izraelski predsjednik Reuven Rivlin, "najveći je politički događaj" od utemeljenja Izraela 1948. godine, kazao je glasnogovornik Lior Haiat na briefingu u Jeruzalemu. 

"Nismo očekivali tako velik broj državnika"

Dosad najveći broj sudionika komemoracije odražava "važnost sjećanja na Holokaust i borbu protiv antisemitizma danas", rekao je.

"Nismo očekivali tako velik broj državnika", rekao je za agenciju France Presse rusko-izraelski milijarder Moshe Kantor, predsjednik Europskog židovskog vijeća i organizator 5. Svjetskog foruma Shoe. Shoah je hebrejski naziv za Holokaust.

"Antisemitizam je svjetski problem. Nije to samo problem Izraela"

"Antisemitizam je svjetski problem. Nije to samo problem Izraela", rekao je Haiat na briefingu.

Visokopozicionirani diplomat, koji je želio biti neimenovan, rekao je da Izrael svojim pozivom ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu na komemoraciju želi odati priznanje ulozi koju je Crvena armija imala u pobjedi nad nacističkom Njemačkom i oslobađanju koncentracijskih logora u istočnoj Europi, među kojima je Auschwitz.

U Jeruzalem stižu i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, francuski Emmanuel Macron, britanski princ Charles i američki potpredsjednik Mike Pence. 

Ruski predsjednik treba u Jeruzalemu svečano otkriti spomenik u čast žrtvama nacističke opsade Lenjingrada kojih je od 1941. do 1944. godine umrlo 800.000. 

Putin, Macron i britanski princ Charles trebaju posjetiti i okupiranu Zapadnu obalu i ondje razgovarati, svaki odvojeno, s predsjednikom Palestinske vlasti Mahmudom Abasom.

Na komemoraciju ne dolazi poljski predsjednik

Na komemoraciju ne dolazi Andrzej Duda, predsjednik Poljske, na čijem je tlu bio Auschwitz jer nije pozvan da održi govor u spomen na milijune Židova ubijenih tijekom Drugog svjetskog rata.

Sve se odvija u razdoblju napetosti između Dude i Putina, koji je nedavno optužio Poljsku za dosluh s Hitlerom i antisemitizam uoči Drugog svjetskog rata.

Europski parlament je u rujnu prošle godine donio rezoluciju kojom je pozvao članice EU-a da jasno osude zločine i agresiju koje su počinili totalitarni nacistički i komunistički sustavi i koje su posebno zagovarali poljski zastupnici i zastupnici iz istočnoeuropskih članica. U tom dokumentu stoji i kako je rat bio rezultat sporazuma o nenapadanju između Moskve i Berlina koji su 1939. godine potpisali ministri vanjskih poslova Molotov i Ribbentrop. 

Spor oko povijesnih činjenica između Varšave i Moskve eskalirao je prošli mjesec

Spor oko povijesnih činjenica između Varšave i Moskve eskalirao je prošli mjesec. Putin je u prosincu najmanje pet puta na ključnim susretima, od kojih neki nisu imali veze s poviješću ili vanjskom politikom, govorio o Drugom svjetskom ratu, piše BBC. 

Ruski čelnik tvrdi da Poljska i njezini saveznici iskrivljuju povijest, a na maratonskoj konferenciji za medije 19. prosinca kazao je kako je "u potpunosti neprihvatljivo i netočno" svaljivati jednaku krivnju za rat na Adolfa Hitlera i Josifa Staljina.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki je krajem prosinca u priopćenju optužio Putina da Drugi svjetski rat koristi kako bi zasjenio međunarodne poraze Rusije, poput nedavne zabrane nastupa ruskih sportaša na Olimpijskim igrama zbog dopinga. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara