Poljski predsjednik nekoliko sekundi prije nesreće znao da će se avion srušiti?

Tekst: L.J.
Foto: AFP

NEKOLIKO sekundi prije stravične nesreće u Smolensku, u kojoj je poginulo 96 ljudi, piloti su znali da je nesreća neizbježna, pokazala je analiza crnih kutija.

Prema riječima jednog člana istražiteljskog tima, u kabini zrakoplova vodio se tih sekundi vrlo dramatičan razgovor. Da su piloti znali da je nesreća neizbježna, potvrdio je i državni odvjetnik Krzysztof Parulski, međutim, nije htio otkriti vjeruje li se da su poljski predsjednik Lech Kaczynski i ostali putnici znali u kakvoj su situaciji.

Izvor blizak istrazi tvrdi pak kako je pilot isprva izignorirao upozorenje da ne slijeće, nakon čega je odustao od slijetanja jer avion nije bio poravnat s pistom. Kada je krenuo dizati zrakoplov, zapeo je krilima u drveću i srušio se.

Ruski mediji, pak, javljaju kako na aerodromu u Smolensku nije bilo radiolokacijskog uređaja koji je 7. travnja pomogao u slijetanju zrakoplova kojim je letio Vladimir Putin. Moscow Times tvrdi kako posjet poljskog predsjednika zapravo nije bio detaljno pripremljen, kao što je bio slučaj s posjetom poljskog premijera Donalda Tuska.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara