U Poljskoj na snagu stupio sporni zakon: Ravnatelje javnih medija birat će ministar financija

U Poljskoj na snagu stupio sporni zakon: Ravnatelje javnih medija birat će ministar financija

Foto: FAH

POLJSKI konzervativni predsjednik Andrzej Duda potpisao sporni zakon o javnim medijima, kojeg kritizira oporba i koji zabrinjava Europsku uniju, čime je on i formalno stupio na snagu, rekla je njegova glasnogovornica novinarima.

Na temelju odredbi novog zakona, trenutačno prestaje mandat ravnateljima javnog radija i televizije kao i članovima nadzornih vijeća.

"Za predsjednika je važno da javni mediji budu nepristrani, objektivni i vjerodostojni", rekla je glasnogovornica Malgorzata Sadurska. Ona je dodala da javni mediji trenutačno ne poštuju ta načela.

Ministar financija bira ravnatelje

Dva doma poljskog parlamenta, kojim dominiraju konzervativci stranke Jaroslawa Kaczynskga (PiS), odobrila su taj zakon krajem prosinca.

Na temelju odredaba novog zakona, trenutačno prestaje mandat članovima uprave i nadzornih vijeća javnog radija i televizije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ubuduće će ministar financija biti nadležan za imenovanje i opoziv novih ravnatelja javnih medija, koji su se dosad birali na natječaju koji je provodilo Državno audiovizualno vijeće.

Neke medijske organizacije, poput Europske radiotelevizijske unije, Društva europskih novinara i Reportera bez granica, izrazile su ogorčenje tim zakonom koji se "uvodi na brzinu, bez ikakvih konzultacija", navodi se na mrežnoj stranici Europske radiotelevizijske unije.

Stranka Pravo i pravda (PiS) Jaroslawa Kaczynskoga, koji kaže da je u pitanju tek prvi korak reforme, najavila je već da će državni radio i televizija, kao i novinska agencija PAP, biti pretvoreni u kulturne institucije pod pokroviteljstvom Vijeća za nacionalne medije, koje će osnovati nova vlast.

"Preuzimanje vlasti"

Poljska oporba tvrdi da je riječ o čistom preuzimanju kontrole novih vlasti nad tim medijima.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u četvrtak se osvrnuo na stanje u Poljskoj, koja je posljednjih nekoliko tjedana na udaru brojnih kritika zbog promjene zakona o Ustavnom sudu i zakona o medijima. U EU se čak spominjala mogućnost da bi postupak protiv Poljske mogao dovesti do toga da joj se oduzme pravo glasa u Vijeću EU-a, što je predviđeno europskim Ugovorom za teške provede europskih načela i vrijednosti, ali nikada dosad nije korišteno. Međutim, Juncker je rekao da ne treba dramatizirati i da je vjeruje da neće do toga doći. Ponovio je da će se o slučaju Poljske raspravljati na prvoj ovogodišnjoj sjednici Europske komisije iduće srijede.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara