Pomoć međunarodne zajednice premašila 10 milijarda dolara

POMOĆ međunarodne zajednice, privatna i državna, namijenjena zemljama na Indijskom oceanu koje je 26. prosinca pogodio tsunami premašila je u srijedu deset milijarda američkih dolara, prema računici AFP-a.

Ta računica nije konačna. Njome su obuhvaćene državne pomoći i privatne donacije iz 42 država, kao i pomoć dviju organizacija koje okupljaju države - Europska komisija i Organizacija islamske konferencije (OCI) - te četiriju međunarodnih financijskih organizacija - Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svjetske banke (WB), Azijske banke za razvoj (BAD) i Islamske banke za razvoj (BID).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ukupna vrijednost službeno najavljene državne i privatne pomoći penje se, prema toj računici, na 10.051.193.000 dolara (oko 7.666.230.000 eura).

Ukupna državna pomoć iznosi 8.053.025.000 dolara. Riječ je o pomoći koju su najavile vlade i međunarodne ustanove, a obuhvaća gotovinu, troškove provedbe humanitarnih operacija na licu mjesta, pomoć vlada tijelima UN-a i nevladinim organizacijama, pomoć za obnovu i za suzbijanje mogućih epidemija i sanitarnih rizika, kao i niskokamatne zajmove i moratorij ili smanjenje dijela duga stradalih zemalja.

Ukupna vrijednost privatne pomoći je 2.004.726.000 dolara, a riječ je o darovima namijenjenim za žrtve tsunamija koje su najavili bilo nevladine organizacije kojima su predani, bilo organizatori prikupljanja darova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara