Pomoćnici Jadranke Kosor protuzakonito financirali Crkvu

Pomoćnici Jadranke Kosor protuzakonito financirali Crkvu

TJEDNIK Globus došao je u posjed dokumenata prema kojima su pomoćnici Jadranke Kosor tijekom ´98. i ´99. godine različitim crkvenim uredima isplatili oko 400.000 kuna s računa Zavoda za obitelj.

Nakon što je Jadranka Kosor imenovala svoje pomoćnike u Ministarstvu obitelji, saznalo se da se protiv Štefanije Bortek – Knešaurek i Marijana Križića vodi istraga zbog sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe dužnosti i ovlasti u vrijeme kada su vodili Državni zavod za obitelj.

Protiv dvoje navedenih pomoćnika ministrice Kosor vodi se kazneni postupak zbog sumnje da su u razdoblju od 1997. do 2000. zlouporabom položaja i ovlasti, stekli neimovinsku i imovinsku korist, za što je predviđena kazna do 10 godina zatvora.

Š. Bortek – Knešaurek u navedenom razdoblju bila je ravnateljica Državnog zavoda za obitelj, M. Križić je u Zavodu obnašao funkciju tajnika za obitelj.

Nalaz Državne revizije za 1999. godinu bio je vrlo loš, pa je glavna državna revizorica Šima Krasić 2000. predložila da se Zavod ukine. Provedena istraga Financijske policije pokazala je da je računovodstvo u potpunom kaosu.

Globus je došao do dokumenata koji dokazuju da su pomoćnici Jadranke Kosor sufinancirali Crkvu, te razne seminare, konferencije i pojedince vezane uz neku katoličku udrugu, iako je svrha Zavoda za obitelj bila transfer novca za dječje doplatke i porodiljne naknade, te izrada prijedloga nacionalnih strategija za obitelj i mlade, poticanje osnivanja savjetovališta i obiteljskih centara.

Prema Globusu kontroverznom ekstremno desničarskom "katoličkom listu za mlade MI" u dva navrata je isplaćeno oko 102.000 kuna, Hrvatsko katoličko liječničko društvo dobilo je 80.000 kuna, a Zavod za obitelj donirao je i akciji don Ante Bakovića "Vikend za zaručnike" 10.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
1998. godine s 10.000 kuna potpomognuta je udruga Franjevačka mladež, a ista je svota isplaćena i Centru za duhovnu pomoć u Zagrebu.

Bortek-Knešaurek blisko je povezana s Družbom Isusovom iz Palmotićeve ulice u Zagrebu, za koje drži i zaručničke tečajeve, a toj je Crkvi iz Zavoda za obitelj 1999. godine isplaćeno 50.000 kuna za sufinanciranje građevinske rekonstrukcije produženja kora u Bazilici Srca Isusova.

Najveća poznata isplata Crkvi bila je također 1999. godine, čiji je potpisnik Marijan Križić, kojom je na račun Župnog ureda Sv. Marka na Korčuli uplaćeno 100.000 kuna, što je obrazloženo kao financijska potpora aktivnosti korčulanske mladeži.

Štefanija Bortek-Knešaurek 1998. godine naložila je da se iz proračuna Zavoda ispati 15.000 kuna obitelji Mrazović čime su se pokrili troškovi zdravstvenog osiguranja studenta Ivana Mrazovića koji je otišao na studij u New York, a čija je majka u Ministarstvu rada i socijalne skrbi radila kao savjetnica.

Uz to što su potpomagali Crkvu, Bortek-Knešaurek i Križić mnogo novaca potrošili su za kupnju mikrovalne pećnice (16.000 kuna), za kupnju pribora za jelo utrošili su 159 tisuća kuna, kolica za posluživanje platili su 18,3 tisuće, a za popravak uredskog namještaja plaćeno je 155 tisuća kuna, (zaposlenici Zavoda tvrde da popravak nikada nije obavljen).

Zanimljivo je da pomoćnici ministrice Štefanija Bortek-Knešaurek i Marijan Križić, tvrde kako se ne sjećaju na što su trošili novac poreznih obveznika ili ne znaju gdje su nestali slipovi kreditnih kartica i računi koji bi opravdali njihovu neracionalnu potrošnju.

Bortek-Knešaurek nije mogla objasniti ni gdje je nestalo 12 kompjutora i 37 servera. Marijan Križić smatra kako je u redu što je sam sebi, uz dobivenu plaću, isplatio i honorar od 38 tisuća kuna.

Oboje nemaju namjeru podnijeti ostavku na svoje nove dužnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara