Pompeo i Netanyahu razgovarali o prodaji F-16 Hrvatskoj. Nisu se dogovorili

Pompeo i Netanyahu razgovarali o prodaji F-16 Hrvatskoj. Nisu se dogovorili
Foto: Axios, FAH

TIJEKOM jučerašnjeg sastanka u Brasiliji, američki državni tajnik Mike Pompeo i izraelski premijer Benjamin Netanyahu nisu uspjeli postići dogovor oko prodaje izraelskih aviona F-16 Barak Hrvatskoj, javlja američki portal Axios.

Neimenovani izraelski dužnosnik na povratku prema Izraelu za ovaj portal je kazao da je ovo pitanje zaglavljeno u dubokoj birokraciji. 

Portal Axios inače je dobro upućen u pregovore oko prodaje izraelskih aviona Hrvatskoj te su prvi prije mjesec dana objavili da su pregovori SAD-a i Izraela po ovom pitanju zapeli. Prije tjedan dana objavili su i da je američki ministar obrane James Mattis odbio ponudu Izraela i njihova premijera da SAD malo "omekša" prodaju izraelskih aviona F-16 Barak Hrvatskoj, čime je propao cijeli dogovor.

"Iz razloga koje ne razumijem u potpunosti, Amerikanci su podebljali svoje uvjete, a mi smo krivo procijenili njihovu poziciju u dogovoru. Praktički, posao s Hrvatskom je mrtav i mislimo da nije moguće postići sporazum koji će zadovoljiti SAD i Hrvatsku", citira Axios neimenovanog izraelskog dužnosnika.

Odluka Kongresa koja ne znači ništa

Podsjetimo, prije tjedan dana su brojni domaći mediji objavili kako je američki Kongres dozvolio da se izraelski avioni prodaju Hrvatskoj. No u toj dozvoli bila je jedna važna stvar. Amerikanci, a što od početka tvrde, žele da Izrael avione koje je osamdesetih godina 20. stoljeća dobio od SAD-a proda jedino tako da ih vrati na tvorničke postavke, odnosno da ih proda u onakvom obliku u kakvom ih je i dobio.

Ta opcija ne odgovara Hrvatskoj čiji su dužnosnici, od Kolinde pa do članova vlade, više puta kazali kako Hrvatska želi samo i isključivo avione kakve je dogovorila.

"Ono što je bitno naglasiti je da u Hrvatsku moraju doći onakvi zrakoplovi oko kakvih smo se dogovorili", kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prije petnaestak dana. Slično misle i ostali visoki hrvatski dužnosnici.

Amerikanci ne žele dati pristanak na uvjete Hrvatske i Izraela

Naime, da bi Hrvatska dobila onakve borbene avione kakve je odabrala na natječaju, Amerika bi trebala odobriti prodaju modificiranih F-16 Hrvatskoj, a iz SAD-a već neko vrijeme dolaze informacije kako nemaju namjeru pristati na prodaju modificiranih F-16 našoj zemlji. Ne treba zaboraviti da su na natječaju za nabavu vojnih aviona bili i Amerikanci s novim F-16.

Nakon što je Kongres odobrio prodaju ogoljenih F-16 Hrvatskoj, sada je red na drugi postupak, onaj u kojem će Izrael u izravnim pregovorima s SAD-om pokušati isposlovati prodaju modificiranih F-16 Hrvatskoj.

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst početkom prosinca je rekao da Izrael mora prihvatiti zadane tehničke uvjete kako bi američka strana pristala na prodaju 12 borbenih zrakoplova, rekavši da se tu radi o tome tko posjeduje pravo na tehnologiju i intelektualno vlasništvo.

"Izraelci moraju prihvatiti naše tehničke zahtjeve i kada se to učini možemo krenuti dalje i prodaja zrakoplova bit će odobrena", kazao je Kohorst. Prema njegovim riječima, SAD je Izraelu dvije godine ponavljao o kojim se tehničkim zahtjevima radi te da je pomalo iznenađen "da sada imamo ovaj zastoj".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara