Pompeo u Berlinu oštro napao Putina i Kinu

Pompeo u Berlinu oštro napao Putina i Kinu
Foto: EPA

AMERIČKI ministar vanjskih poslova Mike Pompeo oštro je danas, tijekom govora povodom 30. godišnjice pada Berlinskog zida u Berlinu, kritizirao Kinu i Rusiju i ukazao na to da 9. studenog i pad Berlinskog zida za ove zemlje nije razlog za slavlje.

"Rusija, na čelu s bivšim KGB-ovim časnikom nekad stacioniranim u Dresdenu, upada u susjedne države i likvidira svoje političke protivnike", rekao je Mike Pompeo u govoru u Zakladi Koerber u petak aludirajući na nekadašnju špijunsku djelatnost ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Američki ministar vanjskih poslova je položaj oporbe u Kini i Rusiji danas usporedio s onom u bivšoj Istočnoj Njemačkoj i rekao kako se radi o "režimima za koje je datum pada Zida upozorenje ispunjeno strahom, a ne razlog za slavlje".

Žestoko napao Putina

"Ruske vlasti su okupirale Krim uz pomoć racija i mučenja. U Čečeniji nestaje svatko koga vlast proglase nepoželjnim", rekao je Pompeo.

On je istodobno iznova upozorio na opasnost gradnje plinovoda Sjeverni tok II.

"Mi ne želimo da europska opskrba energijom ovisi o samovolji Vladimira Putina", rekao je Pompeo.

Osvrćući se na Kinu, Pompeo je rekao kako vlasti u Kini vrše pritisak na svoje građane koje "na šokantan način" podsjećaju na one koje je primjenjivao nekadašnji DDR.

"Komunistička partija Kine šikanira i prati aktiviste iz Xinjianga i Hong Konga koji se nalaze u egzilu u Europi", rekao je Pompeo.

Ujedno je upozorio i na to da se kineskom koncernu Huaweiju ne dopusti sudjelovanje u gradnji 5G mobilne mreže.

Pompeo je povodom proslave 30. godišnjice pada Zida pozvao na zajedničku borbu SAD-a i partnera za obranu ljudskih prava.

Pompeo, koji sudjeluje u obilježavanju 30. godišnjice pada Berlinskog zida, trebao bi se tijekom dana sastati i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara