Ponovno jačanje američkog dolara

SVE SNAŽNIJA očekivanja daljnjeg zaoštravanja američke monetarne politike dala su protekloga tjedna poticaj tečaju zelene valute koja je ponovno nadomak višegodišnjih najviših razina prema nizu međunarodnim valuta.

Tečaj dolara poskočio je 0,14 posto prema jenu, na 114,06 jena, dosegnuvši najvišu razinu u zadnjih 17 mjeseci. Dobio je i 0,4 posto na vrijednosti prema euru, kojim se trgovalo po 1,2074 dolara. Za toliko je poskupio i u odnosu na britansku funtu, koja vrijedi 1,768 dolara, a tijekom trgovanja spustio se i ispod 1,74 dolara po prvi puta u zadnjih 11 tjedana. Švicarski franak, pak, spustio se 0,6 posto, na 1,285 franaka za dolar.

U utorak objavljena zabilješka s posljednjeg sastanka američke središnje banke Fed održanog 20. rujna pokazala je da je namjera središnje banke da drži inflaciju pod kontrolom te da će nastaviti podizati kamatne stope. "Tržište je očekivalo oštre riječi u zabilješki i nije se razočaralo", kazao je Kamal Sharma, valutni strateg pri Bank of America. "Izgledi su da će dalje postupno jačati kamatne stope u SAD-u, što će biti pozitivno za dolar u idućim mjesecima".

Ključna američka kamatna stopa sada je 3,75 posto, prema 2,0 posto u eurozoni i blizu nula posto u Japanu. Nadalje, britanska središnja banka u kolovozu je snizila kamatne stope po prvi put u zadnje više od dvije godine, na 4,5 posto, a očekuje se i daljnje popuštanje monetarne politike kako usporava britanski gospodarski rast. To će smanjiti kamatni jaz između Britanije i SAD-a.

Analitičari očekuju i da švicarska središnja banka do kraja godine počne dizati kamatne stope zbog inflacije, dok bi japanska središnja banka trebala završiti sa svojom ultra-popustljivom monetarnom politikom. Ulagači očekuju da se podigne kamatne stope s nulte razine u drugoj polovini iduće godine.

Američka valuta dobivala je na vrijednosti i zbog podrške od najnovijeg podatka američkog ministarstva trgovine prema kojemu je manjak u američkoj trgovinskoj razmjeni sa svijetom u kolovozu porastao 1,8 posto, na 59 milijardi dolara, manje nego se očekivalo.

Euro je, pak, bio pod pritiskom zbog zabrinutosti da bi koalicijski sporazum između njemačkih glavnih političkih stranaka mogao ublažiti reforme nužne u tom najvećem europskom gospodarstvu. Njemački dužnosnici najavili su u ponedjeljak da će reformski usmjerena čelnica konzervativaca Angela Merkel biti na čelu nove vlade. No, entuzijazam tržišta oko njezine pobjede ubrzo je ishlapio kada su izašli na vidjelo detalji oko postignutog sporazuma o velikoj koaliciji sa Socijaldemokratima (SPD), jer su ključna ministarstva i to financija, rada i zdravstva ostala u rukama SPD-a.

"Ulagači sumnjaju u koalicijske vlade, posebice u Njemačkoj, pa prije nego ojača povjerenje želimo vidjeti rezultate", kazao je Luke Waddington, trgovac stranim valutama pri Royal Bank of Scotland u Tokiju. "Dolar će nastaviti biti popularan", ustvrdio je.

Kamatne stope, skupa nafta i nova poslovna izvješća pritisnuli dionice

Ponovno skupa nafta, ojačala očekivanja da će američka središnja banka nastaviti podizati kamatne stope te početak nove sezone objave poslovnih rezultata korporacija protekloga su tjedna pritisnuli cijene dionica na najvažnijim svjetskim burzama.

Njujorški Dow Jones indeks izgubio je blagih 0,04 posto na vrijednosti, spustivši se na 10.287 bodova. No, tehnološki Nasdaq potonuo je 1,2 posto, na 2.065 bodova. "Ulagači se trenutno povlače s tržišta. Razlog tome su kamatne stope koje će i nadalje rasti, strah od usporavanja gospodarstva i više inflacije. Kada postoje takvi strahovi, cijene dionica padaju", rekao je Elliot Spar, tržišni strateg Ryan Beck and Co.

Nedavne izjave dužnosnika američke središnje banke povećale su zabrinutost ulagača oko daljnjeg podizanja kamatnih stopa što bi poskupilo troškove kreditiranja te smanjilo osobnu potrošnju. Tržište su pritiskale i cijene nafte, koje su tijekom tjedna ponovno porasle iznad 64 dolara za barel, no do petka su se spustile na 62,63 dolara.

Na američkim tržištima započela je nova sezona objave poslovnih izvješća za treće ovogodišnje tromjesečje. Tradicionalno prva među najvećim kompanijama koja izvješćuje o poslovnim rezultatima je Alcoa, čije su dionice u utorak poskočile gotovo jedan posto nakon što je izvijestila o većem profitu unatoč povećanju troškova energenata. Međutim, već dan kasnije uslijedilo je razočaranje iz računalne kompanije Apple Computers. Dionica Applea pojeftinila je 4,5 posto i bila je najveći uteg na izvedbu Nasdaq tržišta, nakon što je izvijestila o prihodima u posljednjem tromjesečju ispod očekivanja Wall Streeta. To je potaknulo korekcije cijena i u ostatku tehnološkog sektora. Još jedna velika gubitnica bila je dionica Advanced Micro Devicesa, koja je potonula gotovo 10 posto, čime je zabilježila najlošiju izvedbu na njujorškom tržištu. Razlog njezine korekcije je ocjena ulagača da rast njezinih prihoda neće rezultirati i rastom profitnim margina.

Da treba očekivati slabije poslovanje kompanija za proizvodnju čipova upućuje i upozorenje o prodaji Xilinxa. Samo njegova dionica potonula je u utorak 2,2 posto, a povukla je za sobom i ostale pripadnike tog sektora. "Trend na tržištu i nadalje je negativan. Općenito, čini se da su tehnološke dionice najslabiji dio i čini se da će se prodavati unatoč dobrim podacima o poslovanju", izjavio je izvršni direktor brokerske tvrtke Adams Harkness, Mike Viracola.

Nadalje, Delphi, najveći američki dobavljač auto-dijelova, podnio je zahtjev za proglašenje stečaja, primoravši General Motors na objavu upozorenja o mogućim skupim poremećajima u isporukama dijelova. Dionice GM-a potonule su 9,9 posto, na 25,48 dolara, dok su one Delphia pojeftinile za 79 centi na 33 centa. Brokerska kuća Banc of America snizila je rejting dionicama GM-a, navodeći kao razloge moguće rizike koje bi kompaniji mogao donijeti Delphi. "Delphi pritišće cijelu automobilsku industriju", kazao je Tim Ghirskey, glavni ulagački dužnosnik u Solaris Asset Managementu u Bedford Hillsu. "Više ulagača želi povući novac iz tog sektora, a situacija se neće poboljšati tako skoro".

Glasine, pak, oko brokerske tvrtke koja se bavi trgovanjem robom i terminskim poslovima Refco također su pogodila tržište. "Ulagače to sve više podsjeća na Enron", rekao je Leone, misleći na energetsku kompaniju iz Hustona koja je nakon računovodstvenog skandala bankrotirala u 2001. Refco, čije su dionice u zadnjih tjedan dana potonule više od 60 posto, objavio je da je postao nelikvidan. To je spustilo za 14 posto i cijene dionica Čikaške burze roba, najvećeg američkog terminskog tržišta, jer su ih dealeri panično prodavali zbog njezine povezanosti s Refcoom.

Na europskim burzama cijene dionica zabilježile su najniže razine u proteklih pet tjedana ponajviše uslijed slabljenja dionica rudarskih kompanija. Londonski Ftse indeks potonuo je za 1,6 posto, na 5.275 bodova. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 0,6 posto, spustivši se na 4.976 bodova.

Europska tržišta dionica posljednjih su dana bila pod pritiskom zbog straha da će američka središnja banka Fed nastaviti s podizanjem kamatnih stopa te da će snažni podaci samo pojačati već prisutne zabrinutosti. Ulagače naime brine da bi daljnji rast kamatnih stopa u SAD-u mogao ugroziti ionako usporene aktivnosti u najvećem svjetskom gospodarstvu.

"Ulagači su svjesni da podaci ukazuju da se rast cijena energenata širi duž cijelog gospodarstva, a to pored visine zaduženosti američkih kućanstva i visokih cijena nekretnina utire put novim podizanjima kamatnih stopa", kazao je strateg u Facset JCF, Jean-Luc Buchalet. Smatra da će to pogoditi gospodarski rast i u SAD-u i u Europi, no dodao je da će rastuće cijene nafte u konačnici usporiti potražnju za naftom i postupno spustiti cijene na oko 50 dolara po barelu ili ispod toga do ljeta 2006.

Početkom tjedna cijene dionica su jačale u očekivanju dobrih tromjesečnih poslovnih rezultata europskim kompanija. "Tromjesečne zarade bi trebale biti vrlo dobre", kazao je Rudy Vandorpe iz Fortis Investmenta. "To ulijeva povjerenje ulagačima", dodao je. Na strani značajnijih dobitnika bio je MarksandSpencer, ostvarivši rast cijena dionica na najvišu razinu u više od tri godine nakon što je taj lanac trgovina prehrambenim proizvodima i odjećom zabilježio prvi rast tromjesečnih prihoda u dvije godine. Njegove dionice skočile su 2,67 posto. Dionice švicarskog diva farmaceutske industrije Rochea ojačale su 2,6 posto. Naime, američki Genentech, koji je pod njegovom kontrolom, izvijestio je o rastu zarade u trećem tromjesečju od 56 posto, uslijed porasta prihoda potpomognutog većom prodajom lijekova za rak Avastin i Herceptina.

No, od sredine tjedna pod većim pritiskom bile su dionice rudarskih kompanija, kao što su Rio Tinto i Anglo American, kao i onih energetskog sektora predvođenog British Petroleumom. Kompanija Xstrata zabilježila je pritom pad cijena dionica od 4,1 posto, Rio Tintove su pojeftinile za 3,2 posto a one Anglo Americana za 3,7 posto. "Ulagači su zaključili da krajnji dosezi rasta cijena kovina znače da su one sada otišle toliko visoko da ne mogu više rasti istim tempom", ukratko je prokomentirao raspoloženje na tržištima globalni strateg za metale i rudarstvo pri JP Morganu Jon Bergtheil.

Indeks Tokijske burze Nikkei u proteklom je razdoblju dobio 1,5 posto na vrijednosti, završivši poslovanje u petak na 13.420 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara