Ponovno odgoda u slučaju "Đapićev magistarski rad"

NA OPĆINSKOM sudu u Splitu danas je treći put odgođena glavna rasprava u postupku u kojem se sudi saborskom zastupniku Anti Đapiću (44) iz Zagreba i sveučilišnom profesoru iz Splita dr. Borisu Kandareu (59), zbog kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti, te poticanja na to djelo, tj. slučaja ´Đapićeva magistarskog rada´ za koji optužba tvrdi da je prepisan iz ranijih radova njegova mentora dr. Kandarea.

Drugi put ove godine lumbago je spriječio Borisa Kandarea da se pojavi na Općinskom sudu, o čemu je dostavljena liječnička potvrda u kojoj se navodi da bi on uskoro mogao biti zaliječen i sposoban doputovati iz Rijeke, gdje trenutačno boravi. Po riječima odvjetnice Doris Košte, koja u postupku zastupa Antu Đapića, njezina je stranka zbog poslovne spriječenosti danas izostala s glavne rasprave.

Općinski državni odvjetnik Nikša Wagner predložio je sucu Robertu Pešutiću da se Đapiću i Kandareu sudi u odsutnosti jer je, kako je kazao, riječ o sumarnom postupku u kojem su okrivljenici već ispitani pred istražnim sucem, pa njihova nazočnost nije presudna za okončanje postupka, a i očito je da stranke svojim nedolaskom samo odugovlače postupak. Doris Košta usprotivila se takvom prijedlogu ističući da bi na taj način bilo povrijeđeno osnovno načelo kaznenog postupka, a to je načelo neposrednosti. Wagner je također zatražio da se provede medicinsko vještačenje koje bi pokazalo kakav je stupanj bolesti dr. Kandarea i je li on sposoban doputovati u Split i biti nazočan glavnoj raspravi.

Sudac Pešutić odbio je prijedlog za suđenje u odsutnosti, te je naredio medicinsko vještačenje koje će biti povjereno jednom od stalnih sudskih vještaka medicinske struke u Rijeci.

Optužnica, koja je podnesena koncem 2001., tereti profesora Kandarea da je na nagovor svog bliskog političko-stranačkog suradnika Đapića, kao izvanredni profesor na Pravnom fakultetu, priskrbio Đapiću akademski stupanj magistra pravnih znanosti. Kao njegov mentor, Kandare nije izvijestio ostale članove povjerenstva o tome da je Đapićev magistarski rad zapravo gotovo u cijelosti prepisan iz Kandareovih ranijih radova. Time je Anto Đapić 4. svibnja 1999. stekao magisterij znanosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara