Ponovno otvaranje odlagališta na donjoj gori odgođeno do Nove godine

NA DANAŠNJEM sastanku čelnika Splitsko dalmatinske županije i predstavnika Općinskog vijeća, gradonačelnika i prosvjednika iz Podgore, koji su prije dva mjeseca zapriječili pristup odlagalištu kod Donje Gore, zaključeno je da će se primjena odluke županijskog Ekostožera i rješenja ministra Ive Banca o ponovnom otvaranju tog odlagališta i njegovoj sanaciji, odgoditi do Božića, vjerojatno i do Nove godine.

Početkom idućega tjedna, najvjerojatnije u ponedjeljak, u Podgoru će doći stručnjaci za sanaciju odlagališta Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja kako bi Podgorane upoznali s pojedinostima sanacije radi konačnog cilja - zatvaranja Donje Gore. To su i jedini rezultat četverosatnih pokušaja dviju strana da uvjere jedna drugu u opravdanost svojih stajališta, tijekom kojih su dvojica Podgorana napustila sastanak tvrdeći da im Županija rješenje nameće silom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Župan Kruno Peronja objasnio je da je Županija preuzela na sebe rješavanje nastalog problema jer se očito općine i gradovi na Makarskom primorju ne mogu međusobno dogovoriti, te da to ne znači nametanje rješenja silom, već pomoć onima koji ne razgovaraju, jer da razgovaraju, problem ne bi ni nastao.

Dok su Podgorani s jedne strane tvrdili kako ne vjeruju obećanjima, jer su tijekom 27 godina odlaganja smeća na, kako tvrde, njihovu zemljištu koje im je oduzeto bez naknade, dobili na stotine praznih obećanja, župan Peronja pokušavao ih je uvjeriti kako je sanacija odlagališta prvi korak prema njegovu zatvaranju, a da bi ponovno odlaganje smeća i to prema najvišim europskim ekološkim standardima u vodonepropusnim balama, bilo samo privremeno rješenje do otvaranja županijskog centra za gospodarenje otpadom. Nakon toga bi se odlagalište Donja Gora zauvijek zatvorilo i zazelenjelo poput bivših deponija u Beču i Trstu.

Osim toga, kazao je župan, treba odvojiti imovinskopravne odnose od sanacije odlagališta jer jedno s drugim nema veze. Podgorani, međutim, na to gledaju drukčije i smatraju kako bi ponovno otvaranje odlagališta značilo kraj turizmu na njihovu području, odnosno uništavanje njihove budućnosti. Zašto se ne otvori neki drugi deponij kao privremeno rješenje, pitaju Podgorani, nudeći pritom i konkretne lokacije. Na njihovo pitanje hoće li silom dovesti smeće ako se mještani budu i dalje tomu protivili, župan Peronja je odgovorio da će postupiti po zakonu i propisima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara