Ponovno suđenje Jelaviću i "dečkima s Knežije" vjerojatno u siječnju

Ponovno suđenje Jelaviću i "dečkima s Knežije" vjerojatno u siječnju
PREDSJEDNIK zagrebačkog Županijskog suda Božidar Rumenjak izjavio je danas da bi ponovno suđenje većini optuženih iz slučaja tzv. zločinačke organizacije moglo početi početkom iduće godine.

"Suđenje najvjerojatnije neće početi prije siječnja iduće godine, a održat će se u sudnici, a ne u sportskoj dvorani zagrebačkog Okružnog zatvora u Remetincu kao što je to bilo u prvostupanjskom postupku", kazao je Rumenjak Hini. Kaže da za suđenje u zatvoru, "s obzirom na stanje predmeta", više nema potrebe.

Dodao je da će za nekoliko dana biti određen novi sudac koji će preuzeti predmet. Pravomoćnom presudom Vrhovnog suda je, naime, određeno da "dečkima s Knežije", kako su optuženici prozvani u medijima, ponovno sudi drugo sudsko vijeće.

Tom je presudom Vrhovni sud potvrdio da nije postojala zagrebačka "zločinačka organizacija", povisio je kazne četvorici osuđenika i odredio ponovno suđenje devetorici od 12-orice optuženih za neka kaznena djela za koja su na prvom suđenju oslobođeni.

Rajko Mlinarić, jedan od branitelja četvorice optuženika iz tzv. zločinačke organizacije, među kojima i prvooptuženog Nikice Jelavića, izjavio je da pravomoćnom presudom Vrhovnog suda nije ni zadovoljan, ni nezadovoljan, no da u ponovljenom suđenju za svoje branjenike očekuje oslobađajuću presudu.

"Bio bi zadovoljniji da je potvrđena oslobađajuća prvostupanjska presuda, no i nakon ovakvog rješenja obrana se ne boji da će odluka na kraju ići u korist optuženih", kazao je Mlinarić Hini.

On smatra da se iz presude Vrhovnog suda može zaključiti da je prvostupanjska odluka dovedena u pitanje jer neki dokazi nisu proveden.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"U ponovljenom suđenju ti će se dokazni prijedlozi morati izvesti, kao i svi oni za koje je to učinjeno u prvostupanjskom postupku, pa stoga očekujem da će suđenje ponovno biti dugotrajno", kazao je.

Prvo suđenje tzv. zločinačkoj organizaciji trajalo je pune dvije godine.

Mlinarić je, uz odvjetnika Antu Nobila, na suđenju branio prvooptuženog Nikicu Jelavića, te Zorana Pripuza, Hrvoja Gašparinca, a u žalbenom postupku pred Vrhovnim sudom i Davorina Sobjeslavskog.

U zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu danas se nije mogao dobiti komentar presude Vrhovnog suda.

Po toj presudi, prvooptuženom Nikici Jelaviću ponovno će se suditi za ubojstvo slučajnog prolaznika Zorana Dominija na Cvjetnom trgu 1999., četiri pokušaja ubojstva, jedno poticanje na ubojstvo i dvije iznude.

Za ubojstvo Željka Šobota ponovno će se suditi Davoru Zečeviću, a za ubojstvo Sphejtima Taqija Rajku Momčiloviću kojemu je Vrhovni sud povisio kaznu s 12,5 na 14 godina zatvora, uglavnom zbog preprodaje droge.

Radovanu Štetiću, Miroslavu Vukoviću, Zoranu Petroviću, Davorinu Sobjeslavskom i Đorđu Vuletiću sudit će se za iznude, a Zoranu Pripuzu, osim za iznudu, i za poticanje na ubojstvo Taqija.

Hrvoje Gašparinac oslobođen je svih optužbi, a Tvrtku Tomičiću potvrđena je trogodišnja zatvorska kazna koju je odradio u pritvoru. Na ponovljenom suđenju neće biti ni Velibora Momčilovića kojemu je Vrhovni sud zbog preprodaje droge povećao zatvorsku kaznu sa šest na osam godina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara