Ponovno suđenje Miljanu Strunjašu za ratni zločin na slunjskom području

Na Županijskom sudu u Karlovcu danas je ponovno počelo suđenje Miljanu Strunjašu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na slunjskom području tijekom 1991.

Njega je u veljači 2002. sudsko vijeće kojim je predsjedavao sudac Mladen Kosijer nepravomoćno osudilo na 12 godina zatvora, no Vrhovni je sud presudu u listopadu ukinuo i vratio predmet na ponovno suđenje, uz obrazloženje da je optužnica bila neprecizna.

Na osnovu ukidajuće presude Vrhovnog suda županijska državna odvjetnica Ljubica Fiškuš-Šumonja izmijenila je dio optužnice, a branitelj optuženog Anto Nobilo zatražio je danas izuzeće suca Kosijera jer je porijeklom sa slunjskog područja. Zbog toga je rasprava prekinuta, a nastavak suđenja se očekuje u ožujku.

Kvalifikacija djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva ostala je ista ali se optužnica više ne temelji na protokolu dva Ženevske konvencije, po kojemu se rat u Hrvatskoj tretirao kao nemeđunarodni sukob.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izmijenjena optužnica temelji se na protokolu jedan prema kojemu se svi zločini, počinjeni od 8. listopada 1991. kada je Hrvatski sabor donio odluku o odcjepljenju Hrvatske od Jugoslavije, smatraju ratnim, a rat međunarodnim sukobom. Prema tom protokolu Strunjaš je kao zapovjednik postrojbi tzv. SAO Krajine morao spriječiti stradavanja civila.

Anto Nobilo ustvrdio je da je presuda Strunjašu prvi slučaj primjene tzv. pripisane odgovornosti, gdje zapovjednik ne bi bio odgovoran zato što je zapovjedio, već zbog tzv. nečinjenja, odnosno jer nije spriječio potčinjene u počinjenju kaznenih djela ili ih nije kaznio.

On tu odredbu smatra kontroverznom i napominje da zbog te odredbe Haaški sud tereti većinu zapovjednika Hrvatske vojske, optuženih i osumnjičenih pred tim sudom.

Nobilo je ocijenio da je u izreci presude došlo do miješanja direktne i pripisane zapovjedne odgovornosti, te da nije točno opisano koje je odredbe ženevskih konvencija Miljan Strunjaš prekršio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara