Popio pa bakinog cimera kod Novog Marofa gađao sa tri sjekire i lopatom

Popio pa bakinog cimera kod Novog Marofa gađao sa tri sjekire i lopatom
Ilustracija: 123rf

OPĆINSKI sud u Varaždinu danas je javno objavio sadržaj nepravomoćne presude donesene krajem prošlog tjedna kojom se D. J. (53) proglašava krivim zbog počinjenja dva kaznena djela, pokušaja nanošenja teške tjelesne ozljede i prijetnje, piše Varaždinski.

Kako piše u presudi, on je sredinom srpnja ove godine na dvorištu obiteljske kuće u Orehovcu kod Novog Marofa u alkoholiziranom stanju, nakon kraće verbalne prepirke, rekao Z. H.-u "Ubit ću te! zaklat ću te! Kaj radiš na mojem gruntu?!", a nakon toga je prema njemu bacio tri sjekire s udaljenosti od 5 do 10 metara. Tragedija je izbjegnuta samo zbog toga, piše u presudi, jer se Z. H. izmaknuo na vrijeme.

Na sudu je D. J. rekao kako se ne osjeća krivim. Istaknuo je kako je početkom srpnja došao do kuće gdje živi njegova baka, a u kojoj već dvije godine živi i Z. H. i da s njim nije u dobrim odnosima.

"Došao sam po motor za miješalicu, Z. H. nije bio doma. Bio sam u podrumu koji je bio otključan, a kad sam čuo da se vratio, izašao sam van. Z. H. je uzeo komad crijepa i bacio ga prema meni i da nisam stavio ruku, pogodio bi me u glavu. Nakon toga prijetio mi je da će me ubiti, a ja njemu nisam prijetio", rekao je u obrani D. J.

Prema riječima D. J.-a, Z. H. je potom krenuo prema sjekirama, a on je krenuo za njim. Kad je Z. H. došao do sjekira, samo je produžio dalje, a on je uzeo jednu sjekiru i bacio je u travu jer je bio zbunjen i bojao se za svoj život.

Rekao da je popio samo jedan mali amaro

Dodao je kako nije bio pod utjecajem alkohola, no ispravio se i rekao kako je popio samo jedan mali amaro.

Tužitelj ga je potom upitao zašto je kod prvog ispitivanja rekao da je bacio sjekire na Z. H.-a, a D. J. je na to odgovorio kako kod tog davanja iskaza "nije bio sasvim pri sebi zbog visokog tlaka".

U nastavku ga je tužitelj podsjetio da je kod prvog ispitivanja rekao da je popio tri škropca, dok je na sudu rekao kako je popio samo mali amaro. D. J. na to je rekao kako je popio jedan mali amaro i jedan škropec.

Na pitanje zašto je kod prvog ispitivanja rekao da bi Z. H.-u 'ftrgel glavu', D. J. rekao je da je to rekao dok je bio ljut.

Sud obranu D. J.-a ne smatra istinitom, piše u presudi, "već usmjerenom na pokušaj otklanjanja kaznene odgovornosti".

Napadnuti svjedočio na sudu

Napadnuti Z. H. također je svjedočio na sudu. Na dan kad se napad dogodio, on je došao doma te je na dvorištu vidio D. J.-a koji je bio, istaknuo je Z. H., vidno alkoholiziran.

"Kad sam ga pitao što tu radi, rekao je da će me ubiti i zaklati, više puta je rekao da što radim na njegovom gruntu. Kad sam nazvao policiju, bacio je sjekiru na mene, proletjela mi je 5 centimetara pokraj uha! Tada je bacio još dvije sjekire na mene, no izmaknuo sam se, a na kraju je na mene bacio i lopatu", rekao je Z. H. pred sudom.

Zanijekao je da je bacio crijep na D. J.-a, a istaknuo je kako ga ni na koji način nije provocirao.

Sud je svjedočenje Z. H.-a okarakterizirao kao 'uvjerljivo, okolnosno i istinito'.

Kako je okrivljeni D. J. već i prije uvjetno kažnjavan, to mu je bila otegotna okolnost, dok olakotne okolnosti sud nije pronašao.

Sudac Općinskog suda u Varaždin D. J.-a je osudio na 11 mjeseci zatvora.

"Smatramo izrečenu kaznu zatvora okrivljeniku, kojeg dosad izrečene kazne nisu odvratile od daljnjih činjenja kaznenih djela, pogodnom da se njome izrazi društvena osuda zbog počinjenih kaznenih djela te da se utječe na okrivljenika da ih ubuduće ne čini, a i na sve ostale da ih se klone, te prikladnom da se njome utječe na svijest građana o pogibeljnosti kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja", stoji u sudskom obrazloženju presude.

D. J. je oslobođen troškova kaznenog postupka jer bi se time dovelo u pitanje njegovo uzdržavanje.

Stranke u sporu mogu se žaliti na presudu u roku od 15 dana, piše Varaždinski.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara