"Popisivač iz Svete Nedjelje pozivao na deportaciju te istrebljenje gejeva i lezbijki"

Foto: Ante Čizmić / Cropix

CENTAR za LGTB ravnopravnost je upozorio na nedopustiv propust Državnog zavoda za statistiku, jer su za popisivača stanovništva u svetoj Nedjelji izabrali osobu koja je osuđena za kaznena djela rasne i druge diskriminacije.

"Do toga je došlo zbog isključive odgovornosti nadležnih institucija koje, osim punoljetnosti i čitkog rukopisa, nisu postavile nikakve kriterije za posao popisivača stanovništva, pa tako pitanja o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti, te vrsti životne zajednice u kojoj osobe žive, mogu ispitivati osobe koje na natječaju nisu morale priložiti i potvrdu o nekažnjavanju", pišu iz Centra te dodaju kako popisivaču stanovništva u Svetoj Nedjelji, Martinu Stojakoviću traje trogodišnji rok kušnje nakon izdržavanja kazne zbog kaznenih djela rasne i druge diskriminacije.

"Popisivač kreirao blog na kojem je pozivao na istrebljenje Židova"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije toga je popisivač odslužio godinu dana zatvora. Centar navodi presudu Općinskog suda iz Velike Gorice iz rujna 2008. godine koja je izrečena Stojakoviću. "Naime, iz presude je razvidno da je Stojaković 2007. godine kreirao blog preko kojeg je širio rasistički i nacistički sadržaj i pozivao na istrebljenje Židova, ističući nadmoć bijele rase, vrijeđao izraelsku naciju i židovstvo, te pozivao na deportaciju gejeva i lezbijki u logore, uključujući i pozive na ubojstvo i istrebljenje, za što je i osuđen", pišu iz Centra te dodaju kako je svom blogu postavio i broj telefona aktiviste za ljudska prava LGBT osoba s porukom "učinite njegov život jadnim", nakon čega je ovaj dobivao prijetnje smrću.

Zbog toga je dobio jedinstvenu kaznu zatvora od 14 mjeseci i rok kušnje od tri godine te se redovito treba javljati povjereniku za zaštitni nadzor. "Osoba koja na sudu nije izrazila žaljenje i krivicu zbog svojih zločinačkih uvjerenja i postupanja svakako nije i ne bi trebala biti od povjerenja javnim institucijama koje novcem poreznih obveznika plaćaju naknadu za taj rad", piše u priopćenju Centra i dodaju kako su o svemu obavijestili predsjednika Županijskog popisnog povjerenstva, odnosno župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića "čiji se potpis nalazi ispod objavljene liste popisivača stanovništva za tu županiju".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara