Popularnu BBC-jevu novinarku ipak ubili Srbi?

BARRY GEORGE, 48-godišnji epileptičar, jučer je na ponovljenom suđenju je nakon osam godina zatvora oslobođen optužbe za ubojstvo popularne BBC-jeve novinarke Jill Dando.

Sve je započelo 26. travnja 1999. godine kada je Jill Dando, 37-godišnja novinarka TV-kuće BBC, poznata po vođenju niza popularnih emisija i tituli "zlatne djevojke BBC-ja" pronađena kako nepomično leži ispred ulaza u svoj stan. Dando je odvedena u bolnicu gdje se ispostavilo da joj netko iz neposredne blizine ispalio metak kalibra 9 mm u glavu.

Scotland Yard je započeo istragu koja je trajala godinu dana, ali nije dala rezultata sve dok detektivima za oko nije zapao George, ekscentrik za kojeg se ispostavilo da se voli lažno predstavljati i pratiti slavne osobe. George je uhićen 25. svibnja 2000. godine.

Georgeu, koji je kao tinejdžer radio kao kurir za BBC, je utvrđen IQ od 75 i dijagnosticiran cijeli niz mentalnih poremećaja. Policija  i tužiteljstvo je zaključilo kako je George - koji je u prošlosti sjedio u zatvoru zbog pokušaja silovanja - stvorio bolesnu erotomansku opsesiju prema Dando.

Kao i mnogi progonitelji slavnih osoba, George se - prema navodima optužnice - odlučio likvidirati objekt svoje ljubavi. Porota je prihvatila takve navode, te je George proglašen krivim i 1. srpnja 2001. godine osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

George nikada nije priznao zločin, a optužnica nikada nije dokazala da je progonio Dando niti da je uopće znao da mu ona živi u susjedstvu. Usprkos toga, među nekoliko ljudi koji su mu vjerovali bile su sestra Margaret Diskin i psihijatrica dr. Susan Young. Prva žalba 2002. godine nije uspjela, ali su u ožujku 2006. godine Georgeovi odvjetnici uspjeli uvjeriti Povjerenstvo za preispitivanje kaznenopravnih slučajeva (CCRC) da imaju dokaze koji pobijaju optužnicu, a s njome i presudu. U jesen prošle godine žalbeni sud je ustanovio da dokazi na kojima se temelji prvostupanjska presuda pogrešno prikupljeni te odredio novo suđenje.

Dokaz na kojemu se temeljila Georgeova osuda bili su mikroskopski trag baruta na Georgeovoj odjeći koji je navodno odgovarao barutu pronađenom na Dandinom tijelu. Nakon što je taj dokaz odbačen, u uredima britanskog tužiteljstva se, prema navodima tiska, "vodila borba" oko toga ima li smisla uopće ići na novo suđenje. Na kraju je ono ipak održano, a George je oslobođen.

Bojao se da "pravi ubojice ne naruče likvidaciju u zatvoru"

George je nakon izricanja oslobađajuće presude izjavio da je oduševljen. Prethodnih osam godina iza rešetaka je opisao kao "pakao".

Tvrdi da mu nije bilo mučno samo zatvaranje koliko stalni strah da će ga netko od zatvorenika ubiti. Zbog toga je stalno izbjegavao kontakt i tražio premještaj u izolirane odjele gdje se obično drže bivši policajci i "drukeri".

Razlog je bio taj što je George bio uvjeren kako će pravi ubojica dati naručiti njegovu likvidaciju iza rešetaka. "Takav scenarij ne bi mrzak ni policiji", kaže George, "s obzirom da bi se tako slučaj konačno okončao i nitko više ne bi sumnjao u mogućnost da su zatvorili nedužnog čovjeka".

George sebe smatra "žrtvenim jarcem", odnosno "Pedrom" koji je poslužio Scotland Yardu nakon što godinu dana duga istraga ubojstva jedne od najpopularnijih ličnosti u državi nije dala ama baš nikakvog rezultata. Takav stav nakon jučerašnje presude dijeli i većina javnosti i mediji.
Georgeovo oslobađanje - koje će britanske porezne obveznike koštati najmanje milijun funti odštete za osam godina koje je nedužan čovjek proveo iza rešetaka - ponovno postavlja pitanje tko je zapravo ubio zlatnu BBC-jevu djevojku. S obzirom na način ubojstva i nedostatak bilo kakvih tragova sve je više glasova da je riječ o pažljivo planiranoj i profesionalno izvedenoj likvidaciji. Britanski mediji su već prije devet godina izradili tri teorije o mogućim naručiteljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubijena u znak odmazde za bombardirani studio RTS-a?

Prva teorija se temelji na tome što je Dando od 1996. do smrti bila jedna od voditeljica Crimewatcha, popularne emisije u kojoj BBC rekonstruira neriješene kriminalističke slučajeve i poziva građane da o njima daju informacije policiji. Špekulira se kako su neke od tih rekonstrukcija dovele do uhićenja ili na neki drugi način stale na žulj vodećim ličnostima britanskog organiziranog kriminala. Dando je zbog toga smaknuta u znak odmazde, odnosno kako bi se njeni gledatelji na najbrutalniji način upozorili da svoja usta drže zatvorenima.

Druga teorija spominje susret s ruskim oligarhom koji se zbio u jednom luksuznom ljetovalištu na Cipru. Oligarh je navodno pokušao zavesti privlačnu novinarku i pri tome bio odbijen na izuzetno ponižavajući način. Špekulacije govore o tome da je oligarh sa sebe sramotu mogao sprati, odnosno autoritet zadržati, jedino ako preko svojih veza u ruskoj mafiji naruči ubojstvo.

Treća, i po mnogima najuvjerljivija, teorija se tiče rata koji je u vrijeme ubojstva bjesnio na Kosovu, odnosno NATO-vog bombardiranja Srbije. Dando je neposredno prije smrti vodila emisiju za prikupljanje pomoći izbjeglim kosovskim Albancima. BBC-jeva voditeljica je zbog toga, navodno, primila prijeteće pismo od pripadnika srpske zajednice u Londonu.

Međutim, tvrdi se da je neposredni povod za ubojstvo bilo NATO-vo bombardiranje studija RTS u Beogradu 23. travnja 1999. godine, prilikom čega je ubijeno 16 članova osoblja. Ubrzo nakon toga vodstvu BBC-ja su stigle prijetnje da će - kao državna televizija zemlje koja je bombardirala Srbiju - biti predmet odmazde. Scotland Yard je to shvatio ozbiljno i vodećim dužnosnicima te kuće dao zaštitu, ali ne i običnim novinarima i urednicima.

Daily Telegraph, pak, piše da su u to doba britanske obavještajne službe dobile upozorenje od izraelskog Mossada kako je Milošević na Zapad poslao timove ubojica da likvidiraju tzv. "meke mete" u znak odmazde za bombardiranje Srbije. Obavještajni stručnjaci koje je isti list konzultirao tvrde kako način ubojstva odaje "potpis" zloglasne Jedinice za specijalne operacije (JSO).

Britanski policijski dužnosnici su kasnije tvrdili da moguće sudjelovanje Srba, odnosno Miloševićevog režima, u ubojstvu popularne voditeljice nije bilo potrebno istražiti s obzirom da se NATO-ov napad zbio tek tri dana ranije, pa je teško zamisliti da bi netko mogao u tako kratkom roku organizirati tako efikasno smaknuće.

Takvo mišljenje se danas citira kao glavni razlog zašto porota i sud na prvotnom suđenju nisu prihvatili sugestije Georgeovog odvjetničkog tima o srpskoj uroti kao najjednostavnijem odgovoru na pitanja koja je postavilo ubojstvo Jill Dando.

S druge strane, britanski mediji danas tvrde da je malo vjerojatno da će se istraga ponovno pokrenuti, uključujući i istragu koja bi naručitelje tog zločina pronašla u Beogradu.

D.A.

Foto: Daily Mail

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara