Porasla cijena zlata zbog globalnih napetosti i zabrinutosti u eurozoni

Porasla cijena zlata zbog globalnih napetosti i zabrinutosti u eurozoni
Foto: EPA

CIJENE zlata porasle su danas pod utjecajem kontinuiranih napetosti na Bliskom istoku i naznaka stagnacije gospodarskih aktivnosti u eurozoni.

Nada da će SAD i Kina sporazumno riješiti trgovinski sukob ishlapjela je nakon izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa da mu nije potreban trgovinski sporazum s Kinom prije predsjedničkih izbora u SAD-u koji će biti održani iduće godine.

Pozitivan pomak u rješavanju američko-kineskog trgovinskog sukoba malo je vjerojatan s obzirom na to da je kineska delegacija otkazala planirani posjet glavnim poljoprivrednim proizvođačima među saveznim državama SAD-a, napominje dpa.

Nestabilnost u Perzijskom zaljevu

Cijena unce zlata na fizičkom tržištu porasla je danas 0,15 posto, na 1519,12 dolara. U terminskim ugovorima na američkom tržištu zlatom se trgovalo po 0,8 posto višoj cijeni, od 1526,55 dolara.

U međuvremenu je američki predsjednik odobrio raspoređivanje dodatnih američkih vojnika i sustava protuzračne obrane u Saudijskoj Arabiji, nakon prošlotjednog napada na naftne objekte.

Iranski predsjednik Hasan Rohani najavio je pak da će ovog tjedna na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda predstaviti sigurnosni plan za Perzijski zaljev čiji je cilj stabilizacija regije i izbjegavanje sukoba sa Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima.

U jučerašnjem razgovoru za Fox News američki državni tajnik Mike Pompeo kazao je da je zadaća dodatnog američkog vojnog kontingenta "odvraćanje i obrana" u regiji Perzijskog zaljeva. Ako to ne bude dovoljno, američki predsjednik poduzet će dodatne mjere i iransko vodstvo je toga svjesno, uvjeren je Pompeo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara