Porasla vjerojatnost za recesiju u Njemačkoj, kriza prijeti i Hrvatskoj

Porasla vjerojatnost za recesiju u Njemačkoj, kriza prijeti i Hrvatskoj
Foto: Epa

PREMA mjesečnom indeksu koji mjeri stanje njemačke ekonomije, koji je danas objavio Institut za makroekonomsku politiku (IMK), postoji 60% vjerojatnosti da bi njemačko gospodarstvo moglo uskoro pasti u recesiju, javlja Reuters.

Tako je IMK iznio da je šansa za buduću recesiju porasla s predviđenih 43% u kolovozu na 59,4% ovoga mjeseca, što je zapravo najviše očitanje recesijskog rizika od zimskih mjeseci 2012./2013. godine.

Njemačko gospodarstvo je oslabilo jer zbog trenutnih trgovinskih sukoba i Brexita propada njegov proizvodni sektor koji je uvelike ovisan o izvozu.

Postoje bojazni da bi se recesija u proizvodnji mogla proširiti i na druge sektore, što bi ozbiljno naštetilo dosad snažnom njemačkom tržištu rada.

"Sve je manje nade da bi domaća potražnja mogla spasiti Njemačku od recesije", rekao je Sebastian Dullien iz IMK-a.

"Takvo stanje povećava pritisak na Europsku središnju banku za daljnju reviziju monetarne politike", dodao je.

Pad industrijske proizvodnje, problemi u automobilskoj industriji, manje radnih mjesta

Indeks IMK, koji mjeri rizik od recesije tijekom tromjesečnog razdoblja, uzeo je u obzir nedavne loše rezultate njemačkog gospodarstva kao što su pad industrijske proizvodnje i pad narudžbi u industrijskom sektoru, kao i sve manji broj otvorenih radnih mjesta.

Također je uzeo u obzir i društveno uvjetovane opasnosti po njemačku ekonomiju poput Brexita bez dogovora ili strožih pravila o emisiji CO2, odnosno o potrebi prelaska na električne automobile, što trenutno oslabljuje njemačku automobilsku industriju.

Istraživački Kiel Institute for World Economy (IfW) jučer je priopćio kako u trećem tromjesečju očekuje pad u njemačkom gospodarstvu za 0,3%, što bi tehnički već značilo ulazak u recesiju.

Što to znači za Hrvatsku?

Kao što smo već pisali, Njemačka je najveća ekonomija u Europskoj uniji i ako ona poklekne, to će se negativno odraziti na cijeli EU, uključujući i Hrvatsku. Naime, ako se smanji ekonomska aktivnost u Njemačkoj, to će značiti manju potražnju za robama i uslugama koje Hrvatska onamo izvozi, kao i manji broj turista.

Njemačka je zbog visokih udjela od 13,2% u ukupnom robnom izvozu Hrvatske i 20,4% u izvozu usluga najvažnija za Hrvatsku jer takvi udjeli znače da Njemačka u ukupnoj domaćoj i inozemnoj potražnji u Hrvatskoj sudjeluje s približno 6%, a u inozemnoj potražnji s približno 17% i tako najviše od svih vanjskotrgovinskih partnera utječe na kretanje hrvatskoga gospodarstva. 

S obzirom na značaj Njemačke za hrvatsku i europsku ekonomiju, nije teško zaključiti da bi se pad najvećeg europskog gospodarstva prelio i na ostale zemlje. Hrvatska će, naravno, i sljedeću recesiju dočekati nespremna, s glomaznim javnim sektorom i nekonkurentnim porezima i administracijom, pa ne treba čuditi ako ona kod nas opet potraje više godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara