Porasle cijene dionica na europskim i azijskim tržištima. Rastu i cijene nafte

Porasle cijene dionica na europskim i azijskim tržištima. Rastu i cijene nafte
Foto: EPA

NA EUROPSKIM su burzama jutros cijene dionica porasle, kao i na azijskim tržištima, jer se ulagači nadaju da će Washington i Peking u zadanom roku postići dogovor o trgovinskim pitanjima.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9.45 sati u plusu 0,8 posto.

Europske burze jutros porasle

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,70 posto, na 6.741 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 1,05 posto, na 10.525 bodova, a pariški CAC 0,90 posto, na 4.652 boda.

Nakon jučerašnjeg oštrog pada, europske su burze jutros porasle jer se ulagači nadaju napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine idućega tjedna.

Svi posljednji podaci ukazuju na usporavanje rasta kako kineskog, tako i američkog gospodarstva, što je, među ostalim, posljedica dosadašnjeg carinskog rata između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

Zbog toga analitičari smatraju da bi Washington i Peking mogli postići neki kompromis po pitanju trgovine, a do isteka roka za dogovor preostalo je manje od dva mjeseca.

„Sve je više dokaza da su trgovinski potezi predsjednika SAD-a Donalda Trumpa protiv Kine naštetili američkom gospodarstvu kao i kineskom, dok nas je Trump uvjeravao da će SAD postići korist na račun svih ostalih. Stoga je sve više razloga za vjerovanje da bi Washington i Peking mogli postići neki dogovor”, kaže Ray Attrill, direktor u National Australia Bank.

Zahvaljujući nadi u taj dogovor, jutros su najviše porasle cijene dionica u sektorima koji su najviše osjetljivi na trgovinska pitanja, kao što su automobilski, industrijski i rudarski sektor.

Rastu i cijene nafte

Podršku tržištima pruža i rast cijena nafte, što je potaknulo skok cijena dionica u energetskom sektoru.

Uz to, ulagači se nadaju da će Fed, s obzirom na usporavanje rasta američkog gospodarstva, okončati ciklus povećanja kamata.

Premda je nedavno američka središnja banka signalizirala da u ovoj godini očekuje povećanje kamata u dva navrata, trgovci na tržištu novca procjenjuju da neće biti niti jednog povećanja.

Naprotiv, očekuju da će idući potez Feda biti smanjenje kamata, možda već do kraja ove godine.

Zahvaljujući svemu tome, i na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9.45 sati bio u plusu 0,4 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks potonuo 2,3 posto, na 19.561 bod.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara