Porasle cijene nafte

Porasle cijene nafte
Ilustracija: EPA

CIJENE nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema razini od 65 dolara potaknute nadom da će SAD i Kina sklopiti trgovinski sporazum, što je potisnulo u drugi plan neočekivani rast zaliha u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 20 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 64,47 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po nepromijenjenoj cijeni, od 58,48 dolara.

Očekuje se sporazum Kine i SAD-a

U protekla dva dana cijene nafte podupiru očekivanja da će dva vodeća svjetska potrošača, Kina i Sjedinjene Države, uskoro potpisati preliminarni sporazum i time okončati 16-mjesečni trgovinski spor.

„Na tržištu i dalje vlada optimizam u pogledu trgovinskog sporazuma. Ne kopni vjera da bi mogao biti sklopljen pozitivan trgovinski sporazum", tumači Tamas Varga iz PVM-a.

Optimizam je potaknuo američki predsjednik Donald Trump koji je u utorak izjavio da su SAD i Kina blizu dogovoru nakon što su najviši dužnosnici dvije zemlje razgovarali telefonom i složili se da nastave raditi na preostalim pitanjima.

Izvješće američke vlade

Pozornost će se tijekom dana preusmjeriti na izvješće američke vlade o zalihama nafte u prošlom tjednu. Američki institut za naftu (API) objavio je u utorak da su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu porasle za 3,6 milijuna barela. Analitičari su očekivali njihov blagi pad.

"Budu li (službeni) podaci slični API-jevima, to će značiti da su zalihe porasle peti tjedan zaredom, što baš ne bi bilo najkonstruktivnije za cijenu na američkom tržištu uoči Dana zahvalnosti", napomenuo je Warren Patterson iz ING-a.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojim službenim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u utorak iznosila 63,92 dolara, što znači da je porasla 71 cent u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara