Porastao tečaj dolara

Porastao tečaj dolara
Ilustracija: EPA

NA SVJETSKIM valutnim tržištima dolar je prošloga tjedna ojačao prema košarici valuta, ponajviše prema valutama koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, što je posljedica popuštanja napetosti na Bliskom istoku.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,4 posto, na 97,30 bodova, a u jednom trenutku dosegnuo je i 97,58 bodova, najvišu razinu u dva tjedna.

Tečaj eura oslabio

Pritom je tečaj eura prema dolaru skliznuo 0,4 posto, na 1,1120 dolara.

U odnosu na japansku valutu, tečaj dolara skočio je, pak, 1,2 posto, na 109,45 jena.

Japanski jen, švicarski franak i ostale valute koje se smatraju sigurnijima u nesigurna vremena oslabile su prošloga tjedna zbog popuštanja napetosti na Bliskom istoku.

Nakon iranskih raketnih napada na vojne baze u Iraku u kojima su stacionirani američki vojnici predsjednik SAD-a Donald Trump najavio je gospodarske sankcije Iranu, ali se suzdržao od novih vojnih akcija.

Iranski ministar vanjskih poslova poručio je, pak, da je raketnim napadima na američke snage u Iraku zaključen odgovor Teherana na umorstvo generala Kasema Sulejmanija.

Dolar raste zbog napetosti na Bliskom istoku?

Napetosti na Bliskom istoku traju od prethodnoga tjedna, kada je u zračnom udaru SAD-a u Bagdadu ubijen taj moćni iranski general, a Iran najavio osvetu.

"Dolar je ovog tjedna jačao zahvaljujući stišavanju napetosti na Bliskom istoku", kaže Ricardo Evangelista iz ActivTradesa.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks prema košarici valuta dosegnuo je u petak u jednom trenutku najvišu razinu u dva tjedna.

No, potom su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo podaci s američkog tržišta rada, koji ukazuju na usporavanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

U prosincu je, naime, broj zaposlenih porastao za 145.000, manje nego što se očekivalo i manje nego mjesec dana prije. Pritom je sporije porasla i cijena rada.

"Usporavanje rasta zapošljavanja i satnice već smo uračunali u gospodarske izglede za 2020. godinu. Očekujemo usporavanje rasta bruto domaćeg proizvoda, ali ne i recesiju”, kaže Scott Anderson, ekonomist u Bank of the West.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara