Poreč: Obilježen dan Statuta Istarske županije

Svečanom sjednicom Skupštine Istarske županije danas je u Istarskoj sabornici u Poreču obilježen Dan Statuta Istarske županije, 30. ožujka dan kada je Skupština prije deset godina donijela prvu verziju Statuta koji je u izmijenjenoj, konačnoj verziji donesen u studenome 2001.

Po riječima predsjednika Skupštine Istarske županije Steve Žufića, tijekom deset godina od kada je 30. ožujka 1994. Skupština Istarske županije donijela Statut, vodstvo Istarske županije prolazilo je tešku i dugogodišnju političku i pravnu borbu. Nakon donošenja prve verzije Statuta Istarske županije prije punih deset godina, rekao je Žufić, tim su se dokumentom bavili - ondašnja Vlada, Ustavni sud kao i pokojni predsjednik Tuđman koji su "zamjerali čelnicima Istarske županije da takvim statutom koketiraju s državnošću, da prava manjina izdižu iznad prava većinskog naroda i da istrijanstvom ugrožavaju hrvatstvo u Istri."

Podsjetio je da je Ustavni sud 1995. suspendirao 18 spornih članaka tog statuta, a 2001. Istarska županija morala je izmijeniti spornih 13 članaka statuta, koji je u izmijenjenoj verziji donesen i prihvaćen 19. studenoga 2001. da bi se iduće godine u rujnu donijela odluka o proglašenju Dana Statuta Istarske županije.

"Obilježavanjem Dana Statuta Istarske županije živi ideja tolerancije suživota i ravnopravnosti manjinskih zajednica te istrijanstvo kao regionalna pripadnost građana Istre", ustvrdio je Žufić. Kako je rekao prošla središnja vlast, prihvaćajući Statut Istarske županije, opredijelila se za Hrvatsku kao demokratsku državu koja teži europskim integracijama, a ne za Hrvatsku koja će ostati u okvirima nacionalizma i izolacije.

Istarski župan Ivan Jakovčić na svečanoj je sjednici izjavio kako "u Hrvatskoj, koja se nalazi pred novim izazovima, treba dati snažnu potporu naporima Predsjednika Republike, Vladi i Saboru u ispunjenju svih preduvjeta za ulazak Hrvatske u Europsku uniju".

Jakovčić je rekao da je regionalizam jedan od najboljih odgovora na mnoge probleme današnjice te je ponovno najavio osnivanje regionalnog ureda Istarske županije u Bruxellesu kao i ulazak u euroregiju. Euroregiju bi, na temelju inicijative predsjednika talijanske regije Friuli Venezia Giulia Ricarda Illya, činile Istarska i Primorsko-goranska županija iz Hrvatske, spomenuta talijanska regija kao i regija Veneto, zatim gradovi i općine zapadne Slovenije te austrijska pokrajina Koruška.

(Hina) xbžuž yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara