UHLJEBISTAN

Porezna kruži po Adventu. Tko ne izda račun, zatvorit će mu lokal

Porezna kruži po Adventu. Tko ne izda račun, zatvorit će mu lokal
Foto: Ivan Buvinic/PIXSELL

ADVENT u Zagrebu počeo je 1. prosinca i trajat će sve do 6. siječnja 2019. godine. To je ujedno vrijeme kad porezni inspektori idu po ugostiteljskim kućicama ne bi li ustanovili da netko ne izdaje račun ili mu pak našli manjak ili višak u blagajni te masno naplatili kazne. Međutim, poreznici najavljuju da će ove godine biti blaži te da neće zatvarati lokale zbog utvrđenog manjka ili viška u blagajni.

"Tijekom Adventa svi raspoloživi ovlašteni službenici Ministarstva financija - Porezne i Carinske uprave provodit će pojačane nadzore fiskalizacije na cijelom području Republike Hrvatske pa tako i na području grada Zagreba. Postupcima nadzora obavlja se provjera izdavanja računa u realnom vremenu putem mobilnih uređaja, očevidom i provjerom primitaka odnosno evidencija o gotovinskom prometu", kažu za Index u Poreznoj upravi.

Poreznici su nedavno objavili plan provođenja pojačanih nadzora fiskalizacije u razdoblju od 1. do 4. prosinca, a kojim su obuhvaćeni grad Zagreb i njegovo uže središte i sve hrvatske županije, odnosno pojedini gradovi i općine u svim županijama.

Obećali da će biti blaži

U odgovoru za Index, Porezna je otkrila da neće strogo kažnjavati ugostitelje, odnosno da im neće pečatiti poslovne prostore ako utvrde da im sve ne odgovara u blagajni. Naime, kao što je poznato, Porezna je i zbog 10 kuna viška u blagajni znala zatvarati kako ugostiteljske objekte tako i pekare, cvjećarne te štandove na tržnicama.

No, sad, kažu, to neće raditi.

"Ukoliko se kod poreznih obveznika utvrde najteži ili teži porezni prekršaji primjenjuju se zakonima propisane mjere uključujući i mjeru zabrane rada – pečaćenjem poslovnog prostora. Navedena mjera se ne može izreći samo zbog utvrđenog viška ili manjka u blagajni, nego se izriče zbog neizdavanja računa, odnosno neevidentiranja prometa", kažu za Index u Poreznoj.

Lani zatvorili 4 objekta

Pitali smo ih kako su lani provodili nadzor i koliko su objekata zatvorili ili novčano kaznili.

"U razdoblju od 2. 12. 2017. godine do 7. 1. 2018. godine tijekom Adventa ovlašteni službenici Porezne uprave u Zagrebu su obavili 235 nadzora kod poreznih obveznika koji posluju s gotovinom. Zbog neizdavanje računa odnosno neevidentiranja prometa izrečene su 4 mjere zabrane rada. Prekršajni postupak pokrenut je kod 79 poreznih obveznika. Pri određivanju novčane kazne primijenjeno je načelo oportuniteta na način da su uzete u obzir sve otegotne i olakotne činjenice, broj, vrsta odnosno težina počinjenih prekršaja, ponavljanje prekršaja kao i gospodarska snaga poreznog obveznika", odgovaraju nam u Poreznoj, no ne otkrivaju koliko su iznosile novčane kazne.

Podsjetimo, nedavno su opet pozvali građane da im prijavljuju one koji im ne izdaju račun.

"U tijeku je treće kolo nagradne igre "Bez računa se ne računa" te pozivamo građane da se i ovaj put aktivno uključe u borbu protiv sive ekonomije, utaje poreza i nelojalne konkurencije na tržištu", stoji u pozivu Porezne koja je 15. srpnja ove godine pokrenula novu kampanju i nagradnu igru "Bez računa se ne računa", a treći krug traje od 17. studenoga ove godine do 18. siječnja 2019. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara