Porotnici danas počinju odlučivati o sudbini Harveyja Weinsteina

Porotnici danas počinju odlučivati o sudbini Harveyja Weinsteina
Foto: EPA

POROTNICI danas počinju odlučivati o sudbini bivšeg holivudskog producenta Harveyja Weinsteina, kojemu se sudi zbog optužbi za seksualno zlostavljanje.

Osramoćenom 67-godišnjem filmskom mogulu prijeti doživotna zatvorska kazna ako ga njujorška porota, koju čini sedam muškaraca i pet žena, osudi za predatorski seksualni napad. 

Više od 80 žena optužilo je Weinsteina za seksualno zlostavljanje od početka pokreta #MeToo u listopadu 2017. 

Porotnici razmatraju samo dvije optužbe, koje su podnijele 34-godišnja bivša glumica Jessica Mann i bivša asistentica produkcije Mimi Haleyi. Mann je optužila Weinsteina za silovanje u ožujku 2013., a Haleyi da ju je natjerao na oralni seks u srpnju 2006. 

Suđenje je počelo 22. siječnja

Suđenje koje je započelo 22. siječnja pokrenulo je složena pitanja oko pristanka na seksualni odnos i zloporabe moći. 

U unakrsnom ispitivanju, i Mann i Haleyi priznale su barem jedan sporazumni seksualni susret s Weinsteinom nakon navodnih napada. 

Weinsteinovi odvjetnici su na sudu iznijeli desetke e-mailova i tekstualnih poruka po kojima su i Mann i Haleyi nastavile imati prijateljski odnos s Weinsteinom godinama nakon navodnih napada. 

Njegov tim tvrdi da su se odnosi dogodili uz pristanak te da su one koristile seks za napredovanje u karijeri. 

Svjedočile su četiri žene

Porota je čula svjedočenja još četiriju žena. Glumica Annabella Sciorra rekla je da je Weinstein na zimu 1993. ili 1994. ušao u njezin stan i silovao je.

Optužba je zastarjela pa se ne može tretirati kao odvojen zločin, ali mogla bi djelovati kao otežavajući faktor koji bi išao u prilog najozbiljnijoj optužbi u slučaju, predatorskom seksualnom napadu, zbog kojeg se može dobiti doživotna kazna zatvora. 

Tužitelji su pozvali ostale tri žene kako bi njihova svjedočenja osnažila dokaze o Weinsteinovoj namjeri, ali nisu ga optužili za zločine povezane s njihovim svjedočenjima. 

U završnim argumentima u četvrtak, odvjetnica Donna Rotunno pozvala je porotnike da postanu "nepopularni" i oslobode Weinsteina. Rekla je da su tužitelji nisu iznijeli nikakve forenzičke dokaze i nemaju svjedoke. 

Sudac James Burke će porotnicima dati upute u 14:30, prije nego što se povuku i donesu presudu. Podsjetit će ih da za osudu moraju biti potpuno sigurni u njegovu krivnju, izvan svake razumne sumnje. 

Sudi mu se za predatorski seksualni napad, silovanje i kriminalni seksualni čin

Weinsteinu se sudi za predatorski seksualni napad, silovanje i kriminalni seksualni čin. 

Porota mora donijeti jednoglasnu odluku za svaku točku optužnice. Ako to ne uspije učiniti, sudac može poništiti suđenje. 

Weinstein se suočava s odvojenim istragama o seksualnim zločinima u Los Angelesu i također je predmet nekoliko građanskih tužbi. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara