Porsche odustaje od dizela

Porsche odustaje od dizela
Foto: Hina/ EPA

KAO prvi njemački proizvođač automobila, Porsche odustaje od proizvodnje automobila s motorima na dizel, priopćeno je u Stuttgartu.

''Za Porsche, koji je poznat kao proizvođač sportskih automobila, motori na dizelski pogon uvijek su igrali sporednu ulogu i zato smo odlučili da ubuduće više ne proizvodimo automobile s takvim pogonom'', priopćeno je u nedjelju iz uprave Porschea.
 
Tvrtka, koja radi u sastavu koncerna Volkswagen, najavila je da će se ubuduće usredotočiti na segment koji je specijalnost Porschea.
 
''Radi se o emocionalnim, jakim benzinskim motorima, hibridima, a od sljedeće godine i elektroautomobilima'', rekao je za dnevnik Bild am Sonntag predsjednik uprave Porschea Oliver Blume.

"Kriza nam je prouzročila mnogo nevolja"
 
Objasnio je da sam Porsche nikad nije razvijao dizelske motore, ali je unatoč tomu ''pretrpio štetu'' zbog krize dizelskih motora nastale nakon skandala s manipuliranjem vrijednostima ispušnih plinova.
 
''Dizelska kriza nam je prouzročila mnogo nevolja'', rekao je Blume. Svi vozači Porschea s dizelskim motorima mogu biti mirni, oni se ''ne trebaju brinuti'' jer će se servisiranje ovih motora obavljati i dalje, dodao je.
 
Porsche je odluku o odustajanju od dizelskog pogona objavio isti dan kada je najavljen i tzv. dizelski summit u uredu kancelarke Angele Merkel na kojem bi predstavnici politike i automobilskih kompanija trebali odlučiti kako spriječiti zabranu prometovanja dizela u njemačkim gradovima.
 
Njemačka kancelarka i predstavnici vlade preferiraju tehničke preinake na vozilima norme Euro 5 koja su trenutno, kao i sve niže norme, obuhvaćena zabranama prometovanja u nekim gradovima.
 
Automobilski koncerni odbacuju takvo rješenje kao preskupo.
 
Ministar prometa Andreas Scheuer predložio je i rješenje prema kojem bi vlasnicima dizela s motorima norme Euro 5 bio ponuđen povoljan otkup vozila u zamjenu za novija vozila s oznakom 6 koja zadovoljavaju norme vezane za emisije dušikovog oksida

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara