Portugal pogodila demografska kriza: U pola stoljeća s vrha spali na dno ljestvice fertiliteta

Portugal pogodila demografska kriza: U pola stoljeća s vrha spali na dno ljestvice fertiliteta

Foto: Shutterstock

PORTUGAL je u posljednjih pola stoljeća s vrha sišao na dno europskih ljestvica stopa fertiliteta, što u spoju s gospodarskom recesijom, iseljavanjem mladih i obrazovanih i padom rasta broja stanovnika može tu zemlju odvesti u demografski sunovrat, upozoravaju analitičari.

Većina članica Europske unije suočava se s više sličnih negativnih demografskih trendova, padom nataliteta, starenjem stanovništva i usporavanjem stope rasta broja stanovnika, no Portugal se među zapadnoeuropskim državama posebice izdvaja po zabrinjavajućim prognozama.

Nekad među državama s najvećom stopom feritliteta

Portugal je prije pola stoljeća, bio jedna od europskih država s najvećom stopom fertiliteta (3,1), broja rođene djece po ženi u plodnom razdoblju života  do 15 do 49 godine, no danas se,  po podacima Eurostata, po tom istom kriteriju nalazi na europskom dnu s 1,21 djeteta po ženi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pretpostavlja se da je za uobičajenu smjenu generacija potrebna stopa fertiliteta od 2,1 djeteta po ženi.

Portugal bi do 2032. mogao izgubiti između 1,5 do 3,5 milijuna stanovnika, a istovremeno bi se, po scenariju najbržeg starenja, do te godine broj starijeg stanovništva mogao povećati do gotovo tri milijuna, upozorila je 2013. u svojoj analizi skupina stručnjaka sa sveučilišta u Evori.

"Jedna od posljedica starenja je očekivano povećanje broja starijiih osoba zbrinutih u institucijama, posebice u slučaju žena koje imaju duži očekivani životni vijek od muškaraca", zaključili su portugalski stručnjaci i upozorili da postoji žurna potreba definiranja socijalnih politika usmjerenih na stariju populaciju.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara