Portugalska vlada planira nacionalizirati najveću nacionalnu aviokompaniju

Portugalska vlada planira nacionalizirati najveću nacionalnu aviokompaniju
Foto: EPA

PORTUGALSKA vlada spremna je nacionalizirati vodećeg avioprijevoznika jer drugi veliki dioničar odbija predloženi državni kredit koji bi mu trebao pomoći u koronakrizi, izvijestili su u utorak mediji.

Država trenutno drži 50 posto udjela TAP-a

TAP je djelomično privatiziran 2015. godine. Država trenutno drži 50 posto udjela, 45 posto udjela u vlasništvu je brazilsko-američkog poduzetnika Davida Neelemana i njegovog konzorcija Atlantic Gatewaya, a ostatak je u vlasništvu radnika.

Kompanija je tijekom epidemije obustavila skoro sve letove

Kompanija je u travnju zatražila pomoć vlade jer je zbog urušavanja potražnje pod utjecajem pandemije bila prisiljena obustaviti gotovo svih 2500 letova tjedno. U svibnju su pokušali ponovo uvesti neke međunarodne letove, ali potražnja je i dalje bila slaba pa su odustali.

U prvom tromjesečju poslovali s gubitkom od 395 milijuna eura

Jučer su izvijestili da su u prvom tromjesečju poslovali s neto gubitkom od 395 milijuna eura uglavnom zbog gotovo potpune obustave zračnog prometa u vrijeme pandemije.

TAP je u prva tri ovogodišnja mjeseca prevezao 12,6 posto manje putnika nego u istom prošlogodišnjem tromjesečju, ukupno 2,96 milijuna. Samo u ožujku njihov je broj pao 54,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. 

Vlada planira nacionalizirati TAP

Vlada je odlučila kompaniji odobriti 1,2 milijarde eura kredita, Europska komisija odbila je taj plan, ali su pregovori s Atlantic Gatewayem zapeli.  

Stoga se vlada sprema predsjedniku države uputiti prijedlog uredbe o nacionalizaciji TAP-a, izvijestio je danas tjednik Expresso. 

Vlada je donijela odluku o nacionalizaciji nakon neuspjelih pregovora s Atlantic Gatewayom o državnom kreditu, piše tjednik. U prijevozniku nisu odmah bili dostupni za komentar te informacije.

Ministar infrastrukture izjavio je danas da vlada namjerava nastaviti pregovore s partnerom iz privatnog sektora o održivom rješenju za TAP ali neće popustiti.

Ministar infrastrukture: Trenutno smo spremni za sve opcije

"I dalje namjeravamo izložiti prijedlog našem partneru iz privatnog sektora i nadam se da će biti prihvaćen", kazao je u utorak ministar Nuno Santos članovima parlamentarnog odbora.

"Trenutno smo spremni za sve opcije", dodao je ministar.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara